EUR: 332,13 Ft
CHF: 301,37 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Külföld

Párja holtteste mellett töltötte az éjszakát az új-zélandi fagyban rekedt turista

Hallotta párja holttest mellett töltötte az éjszakát az a cseh nő, akire négy hét után találtak rá a hatóságok Új-Zéland déli szigetének hóborította távoli csücskében, miután a férfi nem sokkal az indulásukat követen meghalt egy balesetben.

Pavlina Pizova, akire szerdán találtak rá a hatóságok a hófödte Routeburn túraútvonal mentén lévő egyik menedékházban, könnyeivel küszködve, akadozó angolsággal olvasta fel az elmúlt egy hónapról szóló beszámolóját a queenstowni rendőrkapitányságon tartott pénteki sajtótájékoztatón, amelyen Vladka Kennett cseh konzul további részletekkel is szolgált a történtekről.


A fiatal pár július 26-án indult el a 32 kilométeres túrára, amely a nyári hónapokban általában három napot vesz igénybe, ám a júniustól augusztusig tartó téli időszakban szélsőséges időjárás uralkodik a térségben. A páros azért tévedt el, mert a turistajelzéseket betemette a hó.

A túra felénél járva, amikor megpróbálták elérni az erdőfelügyelet kunyhóját, a dolgok kezdtek egyre rosszabbra fordulni. Pizova szerint az erős hóesés és az alacsonyan szálló felhők miatt a szabad ég alatt kellett éjszakázniuk. “Amikor megpróbáltuk elérni a kunyhót, megtörtént a tragédia” – idézte fel a nő.


A 27 éves Ondrej Petr leesett egy meredek jeges lejtőn, és sziklák, valamint ágak közé szorult. Pavlina utána csúszott, de nem tudta kihúzni. Miután a férfi meghalt, a nő a holtteste mellett töltötte az éjszakát, mert egyrészt párja mellett akart maradni, másrészt az időjárási viszonyok miatt nem tudott tovább menni.

Kennett szerint Pizova még egy éjszakát kénytelen volt a szabadban tölteni, mert a mély hó miatt továbbra sem találta a helyes irányt. A nő próbálta dörzsölni a lábait és fokozni a vérkeringését; a nála lévő összes ruhát és takarót magára vette.

Pavlina Pizova, akire szerdán találtak rá a hatóságok a hófödte Routeburn túraútvonal mentén lévő egyik menedékházban /Fotó: Twitter

Pavlina Pizova, akire szerdán találtak rá a hatóságok a hófödte Routeburn túraútvonal mentén lévő egyik menedékházban /Fotó: Twitter

Végül rátalált az erdőfelügyelet kunyhójára és betört oda. A testhőmérséklete ekkor már alacsony volt, némi fagyást és kisebb sérüléseket is szenvedett. Többször is megpróbált útra kelni, de az elszenvedett fagyások és a lavinaveszély miatt sosem jutott pár száz méternél messzebbre.

A kunyhónál volt tűzifa és a vadőrök némi élelmiszert is hátrahagytak. A nő egy nagy “H” betűt is rajzolt a hóba, hogy jelezze, segítségre van szüksége, ám a szélsőséges körülmények miatt járhatatlanná vált útvonalat elkerülték a túrázók.

Olaf Jensen rendőrfelügyelő szerint hetekbe telt, mire a barátoknak és a családtagoknak feltűnt a pár eltűnése és riasztották a hatóságokat. A cseh konzulátus szerdán jelentette az eltűnést. A rendőrség megtalálta a turisták autóját a túraútvonal elején és helikoptert küldött a felkutatásukra.

Pizova szerint rengeteg hibát követtek el: először is nem mondták el senkinek, hogy pontosan mit terveznek, nem vittek magukkal jelzőeszközt és alábecsülték a tél erejét. “Ezek mind hozzájárultak a tragédiánkhoz” – mondta a nő.

A Petr halálával kapcsolatos halottkémi vizsgálat még tart.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Meghalt Sara Danius

  Gyász! Meghalt Sara Danius

  Meghalt 57 éves korában Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia első női titkára – közölte a család a svéd TT hírügynökséggel.

 • Borzalom! Gázrobbanás egy étteremben, sok halott

  Borzalom! Gázrobbanás egy étteremben, sok halott

  Egy étkezdében bekövetkezett gázrobbanás következtében hatan meghaltak, kilencen megsérültek a kelet-kínai Csiangszu tartományban vasárnap – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva.

 • Szörnyű! Már ennyi halottja van a Hagibis tájfunnak

  Szörnyű! Már ennyi halottja van a Hagibis tájfunnak

  Tizenkilencre emelkedett Japánban a Hagibis tájfun halálos áldozatainak száma, több mint 140-en sérültek meg, és tizenkettő fölött van az eltűntek száma is – közölték japán hatósági források vasárnap.