EUR: 310,27 Ft
CHF: 258,75 Ft
2018. április 19., csütörtök
Emma

Külföld

Párja holtteste mellett töltötte az éjszakát az új-zélandi fagyban rekedt turista

Hallotta párja holttest mellett töltötte az éjszakát az a cseh nő, akire négy hét után találtak rá a hatóságok Új-Zéland déli szigetének hóborította távoli csücskében, miután a férfi nem sokkal az indulásukat követen meghalt egy balesetben.

Pavlina Pizova, akire szerdán találtak rá a hatóságok a hófödte Routeburn túraútvonal mentén lévő egyik menedékházban, könnyeivel küszködve, akadozó angolsággal olvasta fel az elmúlt egy hónapról szóló beszámolóját a queenstowni rendőrkapitányságon tartott pénteki sajtótájékoztatón, amelyen Vladka Kennett cseh konzul további részletekkel is szolgált a történtekről.


A fiatal pár július 26-án indult el a 32 kilométeres túrára, amely a nyári hónapokban általában három napot vesz igénybe, ám a júniustól augusztusig tartó téli időszakban szélsőséges időjárás uralkodik a térségben. A páros azért tévedt el, mert a turistajelzéseket betemette a hó.

A túra felénél járva, amikor megpróbálták elérni az erdőfelügyelet kunyhóját, a dolgok kezdtek egyre rosszabbra fordulni. Pizova szerint az erős hóesés és az alacsonyan szálló felhők miatt a szabad ég alatt kellett éjszakázniuk. “Amikor megpróbáltuk elérni a kunyhót, megtörtént a tragédia” – idézte fel a nő.


A 27 éves Ondrej Petr leesett egy meredek jeges lejtőn, és sziklák, valamint ágak közé szorult. Pavlina utána csúszott, de nem tudta kihúzni. Miután a férfi meghalt, a nő a holtteste mellett töltötte az éjszakát, mert egyrészt párja mellett akart maradni, másrészt az időjárási viszonyok miatt nem tudott tovább menni.

Kennett szerint Pizova még egy éjszakát kénytelen volt a szabadban tölteni, mert a mély hó miatt továbbra sem találta a helyes irányt. A nő próbálta dörzsölni a lábait és fokozni a vérkeringését; a nála lévő összes ruhát és takarót magára vette.

Pavlina Pizova, akire szerdán találtak rá a hatóságok a hófödte Routeburn túraútvonal mentén lévő egyik menedékházban /Fotó: Twitter

Pavlina Pizova, akire szerdán találtak rá a hatóságok a hófödte Routeburn túraútvonal mentén lévő egyik menedékházban /Fotó: Twitter

Végül rátalált az erdőfelügyelet kunyhójára és betört oda. A testhőmérséklete ekkor már alacsony volt, némi fagyást és kisebb sérüléseket is szenvedett. Többször is megpróbált útra kelni, de az elszenvedett fagyások és a lavinaveszély miatt sosem jutott pár száz méternél messzebbre.

A kunyhónál volt tűzifa és a vadőrök némi élelmiszert is hátrahagytak. A nő egy nagy “H” betűt is rajzolt a hóba, hogy jelezze, segítségre van szüksége, ám a szélsőséges körülmények miatt járhatatlanná vált útvonalat elkerülték a túrázók.

Olaf Jensen rendőrfelügyelő szerint hetekbe telt, mire a barátoknak és a családtagoknak feltűnt a pár eltűnése és riasztották a hatóságokat. A cseh konzulátus szerdán jelentette az eltűnést. A rendőrség megtalálta a turisták autóját a túraútvonal elején és helikoptert küldött a felkutatásukra.

Pizova szerint rengeteg hibát követtek el: először is nem mondták el senkinek, hogy pontosan mit terveznek, nem vittek magukkal jelzőeszközt és alábecsülték a tél erejét. “Ezek mind hozzájárultak a tragédiánkhoz” – mondta a nő.

A Petr halálával kapcsolatos halottkémi vizsgálat még tart.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.