EUR: 323,97 Ft
CHF: 285,53 Ft
2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Belföld

Peches cég – fél év alatt öt gépük zuhant le

Igazán peches évet tudhat magáénak az egyik pilótaképzéssel foglalkozó hazai cég: alig hat hónap alatt öt repülőgépük zuhant le, két pilóta és egy utas vesztette életét a szerencsétlenségekben. Legutóbb vasárnap Bátonyterenyén felszállás közben csapódott egy gépük a fák közé.

A hazai biztosítótársaságok egyike sem hajlandó már szerződést kötni a peches Cavok Kft.-vel. A pilótaképzéssel foglalkozó cégnek idén ugyanis már öt repülőgépe szenvedett balesetet. Vasárnap Bátonyterenyén ugyanennek a társaságnak a Tecnam típusú gépe felszállás közben csapódott a fák közé. Szerencsére senki sem sérült meg, de a repülő törzse és mindkét szárnya összetört, a légcsavar is totálkáros lett. Korábban Gödöllőn is történt két szerencsés kimenetelű baleset, akkor is csak a gépek sérültek meg.


– Nem baleset, hanem repülőesemény történt Bátonyterenyén, de nem kívánok sem ezzel, sem a korábbi esetekkel kapcsolatban nyilatkozni – mondta lapunknak Lezsovits Gábor, a Cavok Kft. tulajdonosa. Egy neve elhallgatását kérő munkatársa azonban már készségesebbnek bizonyult.

– A hír igaz, sajnos csak külföldi társaságok kötnek szerződést a gépeinkre, ami így sokkal többe kerül – ismerte el a szakember. – Túl sok baleset történt mostanában nálunk, csaknem tönkre is mentünk miattuk.


Dány, 2016. március 26. Kisrepülőgép roncsai mellett helyszínelnek rendőrök a Pest megyei Dány közelében 2016. március 26-án. A gépnek a gödöllői repülőtérre kellett volna megérkeznie előző nap a kora esti órákban, de miután ez nem történt meg, a katasztrófavédelem, a Pest megyei kutató-mentőszolgálat és a rendőrség közösen keresni kezdte. A repülőt a reggeli órákban találták meg. A gépen két ember tartózkodott, ők a helyszínen meghaltak. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Dány, 2016. március 26.
Kisrepülőgép roncsai mellett helyszínelnek rendőrök a Pest megyei Dány közelében 2016. március 26-án. A gépnek a gödöllői repülőtérre kellett volna megérkeznie előző nap a kora esti órákban, de miután ez nem történt meg, a katasztrófavédelem, a Pest megyei kutató-mentőszolgálat és a rendőrség közösen keresni kezdte. A repülőt a reggeli órákban találták meg. A gépen két ember tartózkodott, ők a helyszínen meghaltak.
MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Februárban Tatabánya mellett az ismert magyar űrhajós fia, M. Gábor és román barátja ült abban a Cessna–152-es kisgépben, ami a hegynek ütközött. A román pilóta azonnal meghalt, Gábor pedig életveszélyes sérülésekkel kórházba került, bordái, lába, medencéje is eltört. Jelenleg Budakeszin, az Országos Rehabilitációs Intézetben lábadozik, állapota szépen javul.

Márciusban, Dány közelében történt a legsúlyosabb, két halálos áldozatot követelő tragédia, amikor az egymotoros Tecnam orral fúródott a földbe. Pilótája, a tizennyolc éves P. Krisztián és román állampolgárságú utasa szörnyethalt. Krisztián édesapja a katari légitársaságnál kapitányként dolgozik, a tragédia idején is külföldön volt. A fiú nagy álma – hogy egyszer majd vele együtt vezetheti az utasszállító repülőt – már soha nem teljesülhet. Mindkét tragikus sorsú gép üzemeltetője a Cavok Kft. volt.

Két vizsgálat egy időben

Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szóvivője a Lokálnak megerősítette: még mindig tart a tragikusan végződött tatabányai és dányi repülőgép-balesetek vizsgálata. Ennek célja megállapítani, hogy a pilóta hibája vagy a gépek esetleges műszaki problémája okozta-e a katasztrófát. Lapunk információja szerint a KBSZ vizsgálatával egyidejűleg a dányi baleset kapcsán a Nemzeti Közlekedési Hatóság is rendkívüli vizsgálatot indított, annak lezárultáig a Cavok Kft. gépei nem szállhattak fel. A gépek műszaki állapotától kezdve az előírt karbantartás elvégzéséig mindent tüzetesen ellenőriztek, majd rendben találtak.

Tata, 2016. február 28. A police.hu rendőrségi portálon közreadott képen egy lezuhant kisrepülőgép roncsai egy erdőben a Tatához tartozó Agostyán közelében 2016. február 28-án. A Cessna 152 típusú oktatógép Gödöllőről szállt fel, majd Tatabánya térségében nem sokkal 12 óra előtt elveszítette a kapcsolatot a földi irányítással. Fedélzetén két ember tartózkodott, egyikük meghalt, a másikat súlyos sérülésekkel szállították kórházba. MTI Fotó: police.hu

Tata, 2016. február 28.
A police.hu rendőrségi portálon közreadott képen egy lezuhant kisrepülőgép roncsai egy erdőben a Tatához tartozó Agostyán közelében 2016. február 28-án. A Cessna 152 típusú oktatógép Gödöllőről szállt fel, majd Tatabánya térségében nem sokkal 12 óra előtt elveszítette a kapcsolatot a földi irányítással. Fedélzetén két ember tartózkodott, egyikük meghalt, a másikat súlyos sérülésekkel szállították kórházba.
MTI Fotó: police.hu

Kapcsolódó Cikkek