EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Extra

Plácido Domingo: Imádom a magyar közönségem!

Több mint tízezren jutottak be a múlt héten Plácido Domingo ingyenes budapesti koncertjére. A nagy sikerű fellépés előtt egy zártkörű beszélgetésen válthattunk pár szót a világhírű operaénekessel, ahol azt is megtudhattuk, melyik a maestro kedvenc focicsapata.

Az utóbbi évtizedekben számtalan alkalommal járt már országunkban és adott nagy sikerű koncerteket a világhírű Plácido Domingo. A 75 éves spanyol tenor idén egyedülálló módon ingyenes koncertet adott a Papp László Sportarénában hazai és világsztár fellépőkkel a több mint tízezres tömegnek. Domingo kapcsolata Magyarországgal hosszú időre nyúlik vissza, amiről szívesen osztott meg emlékeket a koncert előtti zártkörű sajtóbeszélgetésen.


Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– Nagyon szép a városuk és az országuk. Amikor először jártam Budapesten, azt hiszem úgy harmincöt-negyven évvel ezelőtt, elámultam, milyen gyönyörű ez a város, de amikor három-négy éve utoljára adtam itt koncertet, felfedeztem, mennyire kivirágzott a főváros. Ezt szerintem nemcsak én, hanem a turisták is észrevették, hiszen az utóbbi években Budapest az egyik legfontosabb kulturális fővárossá nőtte ki magát a világon – mesélte lelkesen, majd a hazai közönséget is méltatta az énekes.

– Van egy dolog, ami a hazájukkal kapcsolatban felejthetetlen számomra: a nagyszerű magyar közönség. Rengeteget tudnak a zenéről, nemhiába vannak nagyszerű zenészeik. Ez is volt az egyik oka annak, hogy ezt a koncertet megszerveztük.


Plácido Domingo ráadásul nem csupán a főváros szépsége és a zeneértő magyar közönség miatt kötődik Magyarországhoz, de a foci szeretete is húzza ide.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– Nem titok, Real Madrid-drukker vagyok, a telefonom hátlapja is tanúsíthatja – mondta nevetve. – Minden idők egyik legjobb Real-játékosa pedig Puskás volt.

A koncerten nemcsak Domingo, hanem olyan fiatal tehetségek is felléptek, mint a világsztár Angel Blue vagy a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató első szériájának felfedezettje, Váradi Gyula. A fiatalok mindig is fontos szerepet játszottak az operaénekes életében, aki 1993-ban hozta létre az Operaliát. A verseny lényege, hogy minden évben más világvárosban mutatkozhatnak be a fiatal operaénekesek. 2009-ben Pécsett rendezték, innen indult Angel Blue karrierje is. A spanyol tenor most azt is elárulta, kinek köszönheti a világverseny ötletét.

– Huszonöt évvel ezelőtt volt egy kedves barátom, akit sajnos azóta elvesztettünk. Arról beszéltünk, hogy meg kéne csinálni az éneklés olimpiáját. Ekkor született az Operalia ötlete. Nagyon jó, hogy azóta rengeteg művészeti programot indítottak világszerte, de amikor én kezdtem, még nem voltak ilyen lehetőségek, nagyon nehéz volt elkezdeni a pályát. Éppen ezért is tekintem feladatomnak a fiatalok támogatását.

Fotó: Mészáros Diána

Plácido Domingo és Angel Blue Fotó: Mészáros Diána


Közel hatvan éve van a pályán

1941. január 21-én született Madridban. 1959 óta lép fel világszerte, repertoárjában az operairodalom összes tenor szerepe megtalálható. Kétszer nősült, három gyermeke van, második feleségével, Martával 1962-óta él együtt. Az utóbbi években többször rendült meg az egészsége, 2010-ben vastagbélrákot diagnosztizáltak nála, 2013-ban tüdőembóliája volt.

Kapcsolódó Cikkek