2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb V.kerület

Római kori romok a templom alatt

Budapest, 2016. augusztus 14. A megújult Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom 2016. augusztus 14-én. Elkészült a templom régészeti feltárása és teljes körű felújítása. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az értékes régészeti leletek is láthatóak mostantól a templomban
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Elkészült a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom régészeti feltárása és teljes körű felújítása.
A Március 15. téren álló templom rekonstruálását 2014-ben kezdték el, a munkálatok során feltárták az alatta lévő, az 1200-as években épült román kori háromhajós bazilika maradványait, valamint kialakítottak egy altemplomot is.

Erdő Péter az ünnepi szentmisén hangsúlyozta, különös öröm, hogy a hosszú ideig tartó régészeti munkák után a templom ismét visszatér a liturgikus használatba, az altemplomban pedig feltárul a gazdag ősi történelem.
Osztie Zoltán plébános a szentmise után az MTI-nek elmondta: a régészeti feltárás nyomán tizennégy építéstörténeti réteget azonosítottak, ezek mindegyikét be is mutatják a templomban. Hozzátette: a vizsgálatok bizonyították, hogy a templom alapja a római helyőrségi tábor egykori parancsnoki épülete, de találtak egy kelta kori edényfület is. 2010-ben megtalálták és restaurálták a főhajó apszisában lévő, az 1300-as évekből származó Trónoló Madonna-freskót.


Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.