EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 22., szombat
Móric

Egyéb XIV.kerület

Szász Emese: Most az utánpótlást kezdjük gyártani

A Zuglóban lakó Szász Emese szerezte a magyar csapat első olimpiai bajnoki címét Rióban. A női párbajtőrözők friss olimpiai bajnoka reméli, az ő történetéből sokan erőt merítenek, akik abba akarják hagyni a sportot, mert nem megy nekik.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 6. Szász Emese örül, miután győzött az olasz Rossella Fiamingo ellen a 2016-os riói nyári olimpia női párbajtőrversenye döntőjében a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 6-án. Szász Emese 15-13-ra nyert és olimpiai bajnok lett. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szász Emese 33 évesen lett olimpiai bajnok (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Szász Emese nem tagadja, az elmúlt években nem mindig úgy alakultak a dolgai a páston, ahogy szerette volna. Az  aranyérem nem jött össze sem világbajnokságon, sem Európa-bajnokságon, olimpián pedig az előző két alkalommal messze várakozáson alul szerepelt, 12., majd 25. lett.
– Az én példámból láthatják, hogy mindenhonnan van visszaút, kemény munkával és akarattal meg lehet csinálni, még ha az ember sokat esett is pofára – mondta ezzel kapcsolatban Szász Emese, aki hozzátette, amikor korábban nem sikerült nyerni, alapvetően akkor is mindig pozitív volt, nem azt nézte, hogy nem nyert aranyat, hanem azt, hogy van érme.


Rio de Janeiro, 2016. augusztus 6. Szász Emese (j) és az olasz Rosella Fiamingo a 2016-os riói nyári olimpia női párbajtőr versenyének döntőjében a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 6-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A döntőben vesztes állásból tudott fordítani (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

– Persze azért volt hiányérzetem, hogy sem Eb-, sem vb-arany nem jött össze – vallotta be Emese a Lokál Extrának. – Ez ugyanakkor nagyon nagy motivációt adott a továbbiakra, hogy igenis meg fogom mutatni a világnak, hogy van bennem aranyérem. Ha megkérdezték, korábban is azt mondtam, hogy nem ez az utolsó olimpiám, de nem tudom, hogy egy nagy kudarccal lett volna-e erőm újra felállni. A londoni olimpia után annyira padlón voltam, hogy ha még egyszer így sikerül, nem tudom, maradt volna-e bennem elég erő a folytatáshoz. Most sikerült eljutnom a fináléba, ahol azzal a Rossella Fiaminggal álltam szemben, akitől már több alkalommal kikaptam. De ebből is csak pozitív gondolatokat merítettem: úgy gondoltam, minden rossznak egyszer vége szakad, miért ne történne éppen most.

Mint az olimpiai bajnok elárulta, lehettek volna kétségei 11-7-es vezetésénél, de tényleg úgy érezte, mindent meg kell próbálnia, mert ez egy soha vissza nem térő alkalom.


– Arra épült a taktikám egész nap, hogy izgultam én már eleget, most izguljanak a többiek, én ma itt jól fogom érezni magam. A pszichológusommal nagyon sokat beszéltünk erről, hogy ezért dolgoztam, ezért edzettem mindennap, élvezzem ki ezt az egészet, hogy itt lehetek, élvezzem az olimpiát és a vívást. Most magánéleti projektbe „kezdünk”, mert már a korom is megvan hozzá, hogy utánpótlást kezdjünk „gyártani”. Remélem, utána vissza tudok térni.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.