2020. július 08., szerda
Ellák

Belföld

Szervezetten szöktetik a migránsokat Fótról?

Embercsempészek szervezetten szöktetik Nyugat-Európába a 18 év alatti, a fóti gyermekvárosban elhelyezett migránsokat – jelentette be Rétvári Bence, az Emmi államtitkára. A Lokál körülnézett a környéken. Embercsempészeket nem találtunk, azonban más döbbenetes dolgot igen. 

Fóti gyermekváros,fiatalkorú menekültek, migránsok (Fotó: Máté Krisztián)

Fóti gyermekváros,fiatalkorú menekültek, migránsok (Fotó: Máté Krisztián)

A fótiak körül sokan nem örülnek, hogy a városukban található gyermekotthonba kerülnek a hazánkba kísérő nélkül érkező és magukat 18 év alattinak valló migránsok. A fiatalok július elején például tömegverekedést okoztak, legalább húszan estek egymásnak az otthonban, amelynek a helyiek szerint már most több száz migráns lakója lehet, de szóba került a további bővítés is.


– Meglennék nélkülük – mondja határozottan egy fiatal nő a Károlyi István Gyermekközponthoz közeli étteremben. Azt kéri, ne fotózzuk. – Nincs velük nagy baj, betérnek ide kisebb csoportokban, esznek egy pizzát, egy fagyit, azután elmennek. Viszont a gyerekemmel régebben sokszor bejártunk a kastélykertbe, amit ma már nem szívesen teszünk, mert az embernek arra kell figyelnie, hogy ne lépjen bele a lépten-nyomon ott heverő ürülékkupacokba – állítja.

Éva, aki hetente többször árul gyümölcsöt a városközpontban, szintén látott már cifrákat.


– Legutóbb azt figyeltem, hogy hárman kerülgettek egy helybéli fiatalt, szerintem megpróbálták lehúzni, de nem jártak sikerrel. Nálam nem fordulnak meg, bár egyszer valami olyan külföldi pénzt akartak beváltani, amilyet még életemben nem láttam, hát elhajtottam őket – háborgott.

Arról a városban nem sokan hallottak, hogy szervezetten szöktetnék a fiatal migránsokat, akik ugyanolyan elbírálásban részesülnek, mint bármelyik magyar gyermek. Miután integráló képzésen vesznek részt, vagyis megismertetik őket a hazai közlekedési, illem- és alapvető jogszabályokkal, előbb kísérővel, majd anélkül is kimehetnek a városba a gyermekotthonból, hiszen nem fogvatartottak. Úgy tudjuk, azért előfordul, hogy egy-egy ilyen kimenőről nem jönnek vissza, mint ahogy azt is lehetetlen ellenőrizni, esetleg mikor osonnak ki a 40 hektáros kastélykertet körülvevő kerítésen.

– Én nem akarok innen menni – mondja tört magyarsággal Kabir, aki április óta van Fóton. – Kicsit beszél magyarul. English? – mutatja be rövid idő alatt felszedett nyelvtudását a 16 éves fiú, aki az afganisztáni Kandahárból több társával jutott el idáig. – Csempészek adtak minket kézről kézre. Itt viszont nyugalom van.

– Az én családom még mindig Logarban van, biztosan nem megyek tovább nélkülük – szögezi le a szintén afgán Nadji, aki már egy éve él Fóton. – Adnak enni, tanítanak, nem zárnak be. Miért szöknék a bizonytalanságba? Ha itt ragadnék, szívesen vállalnék munkát Magyarországon.

Persze szervezett embercsempészekről ők sem hallottak, de azt elismerik: tűnnek el innen fiúk szép számmal az újonnan érkezettek közül…

Kapcsolódó Cikkek