2019. október 15., kedd
Teréz

Külföld

Szomáliai ámokfutó szurkált Londonban

Késes ámokfutó szúrt halálra egy hatvanéves amerikai nőt, valamint további öt járókelőt megsebesített szerdán késő este London belvárosában. A 19 éves, szomáliai származású elkövetőt a rendőrség elfogta és emberölés vádjával őrizetbe vette.

Egy brazil férfi épp az ámokfutás idején biciklizett a Russel Square-en. – Munkából tekertem haza, amikor néhány ember megállított és kérték, hogy hívjam a mentőket. Egy idős nőt láttam, eszméletlenül feküdt a fal tövében. Hívtam a 999-et, pár perccel később pedig egy rendőrautó tűnt fel a helyszínen. Amikor megkezdték a nő ellátását, világossá vált számomra, hogy itt nem csupán eszméletvesztésről van szó. Láttam a hátán tátongó sebeket – számolt be Fernando a Daily Mailnek. A férfi elmondása szerint turisták, egy négyfős spanyol család vigyázta az áldozatot, beszéltek hozzá, próbálták életben tartani a mentők kiérkezéséig.


Szemtanúk szerint a gyilkos válogatás és szó nélkül szurkálta meg áldozatait, egy középkorú férfit például a mellkasán, míg egy fiatal nőt a karján sebesített meg súlyosan. A halálos áldozat amerikai, az öt sebesült pedig brit, amerikai, izraeli és ausztrál állampolgár. A helyszínre érkező rendőrök azonnal üldözőbe vették az ámokfutót. Nyolcan kellettek hozzá, hogy a földre kényszerítsék, majd sokkolóval ártalmatlanná tegyék a masszív testfelépítésű elkövetőt, akiről kiderült, hogy egy 19 éves, szomáliai születésű norvég állampolgár és ötéves korában érkezett Nagy-Britanniába. Szemtanúk elmondása szerint a férfi nem mondott semmit, csak artikulátlanul üvöltött.

Mark Rowley rendőrkapitány-helyettes a Metropolitan Police-tól elmondta, nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az ámokfutás egy szervezett terrortámadás része lett volna. Sokkal inkább az elkövető mentális kiszámíthatatlansága állhat a tragédia mögött.


Szomorú érdekesség, hogy pont néhány órával a történtek előtt jelentette be a rendőrség, hogy terrorelhárítási tervük részeként több speciálisan felfegyverzett járőrt küldenek az utcákra.

Londonban 2016. augusztus 4. Elszállítanak egy holttestet Londonban 2016. augusztus 4-én hajnalban, miután 3-án éjjel egy 19 éves férfi késsel támadt az emberekre és egy nőt megölt, öt másik személyt megsebesített a Russell téren. A rendőrség szerint valószínűleg a támadó elmeállapota áll a háttérben, de egyelőre a terrorista motívumot sem zárja ki. (MTI/EPA/Will Oliver)

Londonban 2016. augusztus 4.
Elszállítanak egy holttestet Londonban 2016. augusztus 4-én hajnalban, miután 3-án éjjel egy 19 éves férfi késsel támadt az emberekre és egy nőt megölt, öt másik személyt megsebesített a Russell téren. A rendőrség szerint valószínűleg a támadó elmeállapota áll a háttérben, de egyelőre a terrorista motívumot sem zárja ki. (MTI/EPA/Will Oliver)

Kapcsolódó Cikkek