EUR: 323,50 Ft
CHF: 285,02 Ft
2018. szeptember 25., kedd
Eufrozina, Kende

Külföld

Sztrájkoló bányászok verték agyon a belügyminiszter-helyettest

Elrabolták és agyonverték a bolíviai belügyminiszter-helyettest sztrájkoló és utakat lezáró bányászok csütörtökön az ország egyik hegyvidéki települése, Panduro közelében. A politikus azért utazott oda, hogy tárgyaljon a bányászokkal – erősítette meg a bolíviai kormány.

A gyilkosság azt követően történt, hogy két bányász életét vesztette, amikor az útlezáró sztrájkolók összecsaptak rendőrökkel, és ez nyilvánvalóan még inkább kiélezte a helyzetet.


Panduro 130 kilométerre van La Paztól. A bányászok hétfő óta lezárva tartják a település mellett vezető autópályát és több másik utat, ami miatt autók és utasok ezrei rekedtek dugókban.

A bolíviai bányászok már két héttel ezelőtt is konfliktusba kerültek a hatalommal, legkevesebb 252 tüntető bányász megsebesült, amikor összecsapott az ellenük kivezényelt rendőrökkel La Paz megyében. Száz rendfenntartó is megsebesült. A bányászok és a rendőrök közötti összetűzések azzal kezdődtek, hogy a tüntetők több autópályát lezártak.

A bányászok az ország szövetkezeti törvényének módosítása ellen tiltakoznak. Állításuk szerint a változtatás miatt a bányászati szektorban meggyengül a szövetkezetek joga, csökken hatáskörük. Bolíviában mintegy százezer bányász dolgozik szövetkezetekbe szerveződve.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ne csigázz!

  Ne csigázz!

  Bármilyen hihetetlen is, hatalmas izgalommal várják a győztes befutót a csigák gyorsasági versenyén a fehérorosz fővárostól, Minszktől 30 kilométerre fekvő Novaje Polje faluban.

 • Börtönbe küldték a drogot

  Börtönbe küldték a drogot

  Különös szállítmányba rejtette a börtönbe szánt drogot egy ismeretlen adományozó.Több millió dollár értékű kokaint találtak egy banánszállítmány közé rejtve Texas amerikai állam igazságügyi hatóságai.

 • Tarolt A végzet órája

  Tarolt A végzet órája

  Óriási sikert aratott a gótikus ifjúsági horrorregényből forgatott A végzet órája című film, amire a legtöbb észak-amerikai mozinéző volt kíváncsi.