EUR: 310,25 Ft
CHF: 258,69 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Külföld

Terrortámadás! “Allah akbart” kiáltó nő késelt a turistaszállón

Egy 29 éves, Allah akbart (Allah a leghatalmasabb) kiáltozó francia állampolgár késelt halálra a gyanú szerint egy 21 éves brit nőt, két másik embert pedig megsebesített egy turistaszállón az észak-ausztráliai Queensland államban – közölte az ausztrál rendőrség szerdán.

A kedd éjjel Home Hillben elkövetett támadás után egy 30 éves brit férfit válságos állapotban szállítottak kórházba, míg egy ausztrál állampolgár könnyebben megsebesült.


A gyanúsított érvényes turistavízummal látogatott az országban, és a hatóságok tudomása szerint nem állt kapcsolatban az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettel vagy hasonló radikális csoportokkal. A helyi rendőrség ennek ellenére nem zár ki egyetlen lehetőséget sem.

Az IÁ korábban arra buzdította követőit, hogy késsel, vagy bármilyen más elérhető fegyverrel támadjanak civil célpontokat Nyugaton.

“A nyomozás kezdeti szakasza azt mutatja, hogy a támadó olyan megjegyzéseket tett” a bűncselekmény elkövetése előtt, amelyek szélsőséges töltetűek lehetnek – mondta Steve Gollschewski, Queensland rendőrparancsnok-helyettese.

Gollschewski hangsúlyozta, hogy a jelek szerint a francia “magányos farkasként” követte el tettét, csupán látogató Ausztráliában, és a rendőrség tudomása szerint nem rendelkezik helyi kapcsolatokkal.

A hatóságok becslései szerint mintegy 100 ausztrál állampolgár vehetett részt Szíriában az Iszlám Államhoz hasonló szélsőséges csoportok kiképzésein. Az Egyesült Államok megbízható szövetségesének számító csendes-óceáni ország lakói 2014 szeptembere óta fokozott terrorkészültségben élnek. Az elmúlt másfél évben legalább hat támadást hiúsítottak meg az ausztrál biztonsági erők, de még így is több esetben került sor halálos áldozatokkal járó túszejtésre, késelésre és lövöldözésre az országban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  Így szólítják Kim Dzsong Un feleségét

  A hivatalos észak-koreai média újabban “tisztelt first ladynek” szólítja Kim Dzsong Un észak-koreai vezető feleségét, Zsi Szol Dzut, megfigyelők pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy ez cím több mint negyven éve nem volt használatban az országban – írta csütörtökön a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

 • Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Még több migránst erőltetne Brüsszel Európára

  Németország szolidaritásának köszönhetően a várakozásokat meghaladó számban érkezhetnek afrikai és közel-keleti menekültek az Európai Unióba (EU) az Európai Bizottság áttelepítési programja révén – mondta a brüsszeli bizottság migrációs ügyekért felelős tagja egy csütörtöki német lapinterjúban.

 • Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros fia és párja is Budapestre jönnek

  Soros György képtelen belenyugodni a választási vereségbe, nem adja fel a migránsok betelepítésének tervét. A hét elején Brüsszelbe ment, hogy ismét onnan támadja Magyarországot.