EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Külföld

Tizenhét órát volt a romok alatt, de túlélte

Legalább 241 halálos áldozatot követelt a szerda hajnali, 6,2-es erősségű földrengés Olaszországban. Egy tízéves kislány 17 órát töltött a romok alatt, de élve, szinte karcolások nélkül hozták a felszínre.

A halottak száma óráról órára emelkedik a szerdai földrengés után Közép-Olaszországban. Folyamatosan kutatnak túlélők után a mentőcsapatok, de az esetek 90 százalékában csak holttesteket találnak a romok alá temetve. Nem adják fel, így sikerült megmenteniük egy tízéves kislányt is, aki 17 órát át volt egy összeomlott épület maradványai alatt Pescara del Trontóban.


A mentőegység egyik tagja a kövek alól kiszűrődő hangokra lett figyelmes. Elkezdtek kutatni a hang forrása után, majd egy kis idő múlva a gyermek porral borított lábaira lettek figyelmesek. Pár pillanat múlva pedig már sikerült is a felszínre hozniuk a kislányt, aki komolyabb sérülés nélkül megúszta.

foldrenges

A nyolcéves Giulia Renaldo saját életét áldozta négyéves kishúga, Giorgia megmentéséért. A bátor Giulia testével védte testvérét a rájuk omló ház köveitől. Órákkal később találtak rájuk a romok alatt.


– Giulia meghalt, hogy megmentse a húgát. Ráfeküdt, ezért van Giorgia életben. Ez az egyetlen magyarázata annak, hogy a kicsinek nincsenek sérülései – nyilatkozta könnyek között a nagymama, Angela Cafini.

Sokan azonban nem voltak ilyen szerencsések. Az első áldozatok között volt egy 18 hónapos baba, Marisol Piermarini, aki kiságyában aludt, amikor az Arquata del Trontóban lévő ház a családra omlott. Szüleit, Martinát és Massimilianót sikerült élve kimenteni a romok alól, őket súlyos sérülésekkel szállították kórházba. A sors keserű iróniája, hogy a család L’Aquila környékéről költözött a kisvárosba, miután a 2009-es földrengés korábbi otthonukat a földig rombolta.

Magyar túlélő is volt

Szöllösi Annamária a földrengés epicentrumától ötven kilométerre lévő Terniben lakik. Lányával álmukból riadtak fel, amikor megmozdult a föld. – Az ablakok ki-be csapódtak, a hatalmas, tolóajtós szekrényem is mozgott, nagyon kilengett az épület, mi a tizennegyediken lakunk. Újabb és újabb rengések jöttek, az emberek lerohantak utcára, mindenki fogta az autóját és menekült, amerre tudott – mesélte a Mokkának.

Amatrice, 2016. augusztus 24. Romok között talált túlélőt visznek hordágyon az Olaszország középső részét hajnalban sújtó, 6,1-es erősségű földrengés egyik helyszínén, Amatricében 2016. augusztus 24-én. A természeti csapásnak legkevesebb 15 halálos áldozata és számos sérültje van. (MTI/EPA/Massimo Percossi)

 

Pescara del Tronto, 2016. augusztus 24. Élve emelnek ki egy kutyát összedőlt épületek romjai közül önkéntesek az Olaszország középső részét hajnalban sújtó, 6,1-es erősségű földrengés egyik helyszínén, Pescara del Trontóban 2016. augusztus 24-én. A természeti csapás következtében legkevesebb 120-an életüket vesztették, 368-an megsérültek, és több százan eltűntek. (MTI/AP/Sandro Perozzi)

Pescara del Tronto, 2016. augusztus 24.
Élve emelnek ki egy kutyát összedőlt épületek romjai közül önkéntesek az Olaszország középső részét hajnalban sújtó, 6,1-es erősségű földrengés egyik helyszínén, Pescara del Trontóban 2016. augusztus 24-én. A természeti csapás következtében legkevesebb 120-an életüket vesztették, 368-an megsérültek, és több százan eltűntek. (MTI/AP/Sandro Perozzi)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek