2020. augusztus 15., szombat
Mária

Külföld

Tömeges kivégzés megbilincselt áldozatait találták egy ősi temetőben

Legalább nyolcvan megbilincselt kezű csontvázat találtak egy tömegsírban egy ősi görög temetőben Athénban.

A régészek szerint a csontvázak egy tömeges kivégzés áldozataié. Hogy kik voltak ők, hogyan kerültek oda és miért temették el őket láthatóan tisztelettel, egyelőre kérdéses.


A különleges maradványok az év elején kerültek napvilágra a Falyron Delta nekropoliszban. A nagy ősi temetkezési helyet Athén belvárosa és a pireuszi kikötő közötti ásatáson tárták fel, amely a nemzeti operaház és könyvtár építését előzte meg.

A csontvázak egy része rendezett sorokban fekszik egymás mellett a kiásott talajon, másokat egymásra halmozva találtak a kutatók. Kezük és lábuk összebilincselve, az állkapcsok szétnyílva.


“Mindannyiukat ugyanazzal a módszerrel végezték ki, de tisztelettel temették el őket” – mondta Stella Krüsszulaki, az ásatások vezetője. A szakértő szerint mindegyik személy kezét megbilincselték, egyesek kezét a feje fölött kötötték össze. Többségük nagyon fiatal és jó egészségügyi állapotban volt, amikor megölték. Bármi történt is, erőszakos halált haltak.

A tudósok reméli, hogy a DNS-elemzések és az antropológusok vizsgálódásai fényt derítenek arra, pontosan hogyan haltak meg ezek az emberek. Az eltemetésük módja alapján arra következtetnek, hogy többek lehetnek egyszerű rabszolgáknál vagy bűnözőknél.

A temetkezési hely az időszámítás előtti 8. és 5. század közötti időszakból származik.

“Ebben az időszakban nagy volt a békétlenség az athéni társadalomban, az arisztokraták, a nemesek harcoltak egymással a hatalomért” – mondta az ásatás vezetője.

Az egyik elmélet szerint a kivégzettek Külón athéni államférfi és olimpikon futó hívei voltak, aki időszámításunk előtt 632-ben puccsot kísérelt meg apósa, a megarai türannosz, Theagenész támogatásával. A puccs sikertelen volt, Külón az Akropolisz templomában rejtőzött el. Megmenekült, híveit azonban megölték. A szakértők szerint DNS-elemzésből kiderül, megállja-e a helyét ez az elmélet.

A teljes temetőben több mint 1500 csontvázat találtak, köztük kerámiaedényben eltemetett csecsemőket is. Egyes felnőtteket kőkoporsóban helyeztek örök nyugalomra, másokat halotti máglyán égettek el. A 170 ezer négyzetméteres terület vélhetően a környéken élő átlagemberek temetkezési helye volt.

Kapcsolódó Cikkek