EUR: 332,13 Ft
CHF: 301,37 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Külföld

Trump rosszabb Hitlernél?

Donald Trump, a Republikánus Párt jelöltje az amerikai elnökválasztáson összességében rosszabb pszichopátiás vonásokkal rendelkezik Adolf Hitlernél az Oxfordi Egyetem egyik pszichológusa szerint. Hillary Clinton, a demokraták jelöltje pedig Napóleon és Néró között helyezkedik el.

Kevin Dutton a sztenderdnek tekintett PPI-R tesztet alkalmazva és szakemberek véleményét kikérve sorolta be a két elnökjelöltet. Kutatása szerint Adolf Hitler, a náci Németország vezetője 169 pontot, Donald Trump ennél némileg rosszabb, 171 pontot kapott volna a vizsgálaton. Összehasonlításképpen: Margaret Thatcher, Nagy-Britannia Vasladyként emlegetett első női miniszterelnöke 136, I. Erzsébet királynő pedig 130 ponttal zárta volna a tesztet a The Daily Telegraph keddi ismertetése szerint.


A lap ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a pszichopátiás vonások közül nem mindegyikre tekintenek negatívként a szakemberek, és még Jézus és Szent Pál esetében is magas értékeket mutattak ki: mindketten 157 pontot kaptak.

“A teszt nem mondja meg, hogy valaki pszichopata-e vagy sem, csak pontozza őket nyolc jellemző alapján, amelyek hozzájárulnak a pszichopátiás személyiséghez” – fejtette ki Kevin Dutton, hozzátéve, hogy egyes vonások valóban pozitívak lehetnek, például a bátorság és az idegeskedés hiánya, mások viszont negatívok, így a felelőtlenség és a mások hibáztatása, manipulálása. Az empátia hiánya a jó és a rossz kormányzáshoz is hozzájárulhat.


“A kiváló és a szörnyű vezetők egyaránt rosszabb értékelést érnek el az átlagosnál” – mutatott rá a szakember, hangsúlyozva, hogy a pszichopátiás vonások elegye az igazán meghatározó.

Donald Trump jobban tudja befolyásolni a társadalmat Hitlernél és vakmerőbb is nála, a náci vezető viszont egocentrikusabb és kevésbé empatikus volt. Hillary Clinton a Néró római császárt jócskán felülmúlóan egocentrikus a tesztek eredménye szerint.

Kevin Dutton vizsgálatában Szaddám Huszein egykori iraki diktátor végzett a legrosszabb helyen 189 ponttal. VIII. Henrik angol király 178 pontot kapott, a harmadik legrosszabb pedig Idi Amin néhai ugandai diktátor áll 176 ponttal. Donald Trump a negyedik, Adolf Hitler az ötödik. Őket Hódító Vilmos, Jézus és Pál apostol, majd Ted Cruz texasi szenátor, korábbi elnökjelölt-aspiráns, Winston Churchill, Napóleon, Hillary Clinton, Néró császár, végül pedig Clinton korábbi demokrata riválisa, Bernie Sanders és Oliver Cromwell követi – ismertette a sorrendet a The Times.

A The Guardian pedig szintén Donald Trumppal kapcsolatban arról írt, hogy egy Harry Potter-olvasókkal kapcsolatos amerikai felmérés kimutatta: minél több kötetét olvasta valaki a regényfolyamnak, annál nagyobb ellenszenvvel viseltet a republikánus jelölt iránt.

Diana Mutz, a Pennsylvaniai Egyetem tanára 2014-ben többek közt a halálbüntetés és a muszlimokkal való bánásmód megítélésével kapcsolatban kérdezte a Potter-olvasókat, 2016-ban pedig megismételte a kutatást Donald Trumpra vonatkozó kérdésekkel kiegészítve. A felmérés szerint demokraták, republikánusok és függetlenek nagyjából egyforma arányban olvassák a Potter-könyveket, és mindhárom csoportban megfigyelhető volt, hogy az olvasott kötetek számával csökkent “Trump(demort)” népszerűsége.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Meghalt Sara Danius

  Gyász! Meghalt Sara Danius

  Meghalt 57 éves korában Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia első női titkára – közölte a család a svéd TT hírügynökséggel.

 • Borzalom! Gázrobbanás egy étteremben, sok halott

  Borzalom! Gázrobbanás egy étteremben, sok halott

  Egy étkezdében bekövetkezett gázrobbanás következtében hatan meghaltak, kilencen megsérültek a kelet-kínai Csiangszu tartományban vasárnap – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva.

 • Szörnyű! Már ennyi halottja van a Hagibis tájfunnak

  Szörnyű! Már ennyi halottja van a Hagibis tájfunnak

  Tizenkilencre emelkedett Japánban a Hagibis tájfun halálos áldozatainak száma, több mint 140-en sérültek meg, és tizenkettő fölött van az eltűntek száma is – közölték japán hatósági források vasárnap.