EUR: 354,71 Ft
CHF: 333,55 Ft
2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Belföld

Tűzijátékkal zárultak az ünnepi rendezvények

Országszerte tűzijátékkal értek és érnek véget az augusztus 20-i ünnepi rendezvények, Budapesten kilenc órakor kezdődött a központi ünnepségeket lezáró látványos, fél órás tűzijáték. A nap folyamán országszerte és a határon túl is számtalan kulturális, gasztronómiai, politikai és egyházi rendezvényen emlékeztek meg Szent István királyról, a keresztény magyar állam alapításáról és az új kenyérről.

Tömegek nézték a fokozott biztonsági intézkedések mellett megrendezett ünnepi tűzijátékot Budapesten a Duna két partján. A szervezők korábbi közlése szerint 21 ezer látványeffektet lőttek fel a Lánchíd déli járdájáról, a Gellért-hegyről, a Dunáról három pontonról és egy új helyszínről, az Erzsébet híd északi járdájáról. Az ünnepi tűzijátékot élőben közvetítette a Duna és a Duna World csatorna.


A nemzeti ünnepen országszerte számos kulturális és családi programot rendeztek, hagyományosan megnyitották a látogatók előtt a Parlamentet, ahol hosszú sorokban várakoztak az érdeklődők napközben, hogy ingyenesen megtekinthessék a Szent Koronát.

Óriási volt a tömeg a budai Várban a Clark Ádám tér és a Döbrentei tér között kialakított Magyar Ízek Utcáján is, ahol a látogatók megkóstolhatták Magyarország idei tortáját, az Őrség Zöld Aranyát, Magyarország cukormentes tortáját, az Áfonya hercegnőt, valamint az idei Szent István-napi kenyeret és számos más finomságot is.


Szintén a várban vonzott szombaton is sok látogatót a már csütörtökön megnyílt Mesterségek Ünnepe, amelyre tizenegy országból hívtak meg hagyományőrző kézműves mestereket, a díszvendég Üzbegisztán, Kína és Jakutföld. A Mesterségek Ünnepe fő témája idén a játék: a kirakodóvásárban kialakított kis tereken és beugrókban utcai játékokkal, hagyományőrző pásztor- és csikósjátékokkal, népi játékokkal is várták a látogatókat.

Hagyományosan augusztus 20-án rendezik meg a Debreceni Virágkarnevált, amelyen idén tizenhat virágkocsi vonult fel. A legszebbnek a FAG Magyarország Ipari Kft. Közösen tartjuk mozgásban a világot című virágkocsija lett, amellyel a Transformers filmekből ismert Autobotok érkeztek meg Debrecenbe. A művészeti csoportok közül az első díjat ezúttal a Debreceni Népi Együttes kapta a szombat esti gálaműsorban, amelyet a Nagyerdei Stadionban tartottak. A díjnyertes kompozíció és művészeti csoport a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású, egyenként félmillió forint értékű vázáját kapta.

Az ünnepi programok reggel a Kossuth Lajos téren kezdődtek, ahol katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót. Ezt követte a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen köszöntőt Simicskó István honvédelmi miniszter, ünnepi beszédet pedig Áder János államfő mondott.

Áder János délelőtt a Sándor-palotában Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében átadta a Magyar Szent István Rendet Marton Éva operaénekesnek és Makkai Ádám költőnek. Az ünnep alkalmából a határon túl, Kolozsváron, Pozsonyban és a kárpátaljai Aknaszlatinán is adtak át magas állami kitüntetéseket.

A zsúfolásig telt Szent István-bazilika előtti téren délután Josip Bozanic bíboros, zágrábi érsek és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek tartott közös szentmisét, amely a Szent Jobb-körmenettel zárult. A szertartáson több közjogi méltóság, köztük Áder János államfő is részt vett.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János Hódmezővásárhelyen; Szájer József (Fidesz-KDNP) EP-képviselő az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban; Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Túrkevén; Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Gyöngyösön; Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Tolna megyei Nagymányokon; Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Kiskunfélegyházán; Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Komlón; Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára Szolnokon mondott ünnepi beszédet.

Az ünnepi rendezvényeken tartott beszédekben, valamint a pártok közleményeiben az ország biztonsága, függetlensége és keresztény hagyományai, a Szent István-i örökség védelme állt a középpontjában, de kiemelt téma volt az Európai Unió és a migránsválság is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Készüljünk fel, elindult a szúnyogszezon!

  Készüljünk fel, elindult a szúnyogszezon!

  Javában tart a nyár, amelynek köszönhetően rengetegen keresik fel a vízpartokat. A vizek környezetében rengeteg vérszívó lehet, amelyek akár a nyaralásunkat is tönkretehetik, ha nem készülünk fel rájuk.

 • Lánchídi csaták

  Lánchídi csaták

  Volt kettő híres is a 20. században. 1918-ban – október 28-án – a Károlyi-párt Gizella téri központjától indult több ezres tömeg a budai várnegyedbe, hogy József főhercegtől követelje a Hadik-kormány menesztését és Károlyi Mihály (megítélésébe itt és most nem mélyednék bele) miniszterelnöki kinevezését követelje.

 • Passió-karamell az év fagyija! Tarolt az egykori közgazdász édessége

  Passió-karamell az év fagyija! Tarolt az egykori közgazdász édessége

  Dobó Norbert passió-karamellje lett az év fagyija, és ő vihette haza az ezüstérmet is törökmézes vaníliájával is. A 35 éves balatonfüredi cukrász elárulta a Lokálnak, hogy korábban közgazdászként dolgozott, de élete legjobb döntésének tartja, hogy  elkezdett a családi fagyizóban dolgozni.

 • Amíg nincs vakcina, nem lehetünk nyugodtak!

  Amíg nincs vakcina, nem lehetünk nyugodtak!

  10 ezer 575 mintából mindössze három esetben mutatták ki a koronavírust, ugyanakkor 70 főnél derült ki, hogy korábban már átesett a fertőzésen – derült ki a májusban elvégzett országos koronavírus-szűrővizsgálat eredményeiből.