2019. május 19., vasárnap
Ivó, Milán

Belföld

Tűzijátékkal zárultak az ünnepi rendezvények

Országszerte tűzijátékkal értek és érnek véget az augusztus 20-i ünnepi rendezvények, Budapesten kilenc órakor kezdődött a központi ünnepségeket lezáró látványos, fél órás tűzijáték. A nap folyamán országszerte és a határon túl is számtalan kulturális, gasztronómiai, politikai és egyházi rendezvényen emlékeztek meg Szent István királyról, a keresztény magyar állam alapításáról és az új kenyérről.

Tömegek nézték a fokozott biztonsági intézkedések mellett megrendezett ünnepi tűzijátékot Budapesten a Duna két partján. A szervezők korábbi közlése szerint 21 ezer látványeffektet lőttek fel a Lánchíd déli járdájáról, a Gellért-hegyről, a Dunáról három pontonról és egy új helyszínről, az Erzsébet híd északi járdájáról. Az ünnepi tűzijátékot élőben közvetítette a Duna és a Duna World csatorna.


A nemzeti ünnepen országszerte számos kulturális és családi programot rendeztek, hagyományosan megnyitották a látogatók előtt a Parlamentet, ahol hosszú sorokban várakoztak az érdeklődők napközben, hogy ingyenesen megtekinthessék a Szent Koronát.

Óriási volt a tömeg a budai Várban a Clark Ádám tér és a Döbrentei tér között kialakított Magyar Ízek Utcáján is, ahol a látogatók megkóstolhatták Magyarország idei tortáját, az Őrség Zöld Aranyát, Magyarország cukormentes tortáját, az Áfonya hercegnőt, valamint az idei Szent István-napi kenyeret és számos más finomságot is.


Szintén a várban vonzott szombaton is sok látogatót a már csütörtökön megnyílt Mesterségek Ünnepe, amelyre tizenegy országból hívtak meg hagyományőrző kézműves mestereket, a díszvendég Üzbegisztán, Kína és Jakutföld. A Mesterségek Ünnepe fő témája idén a játék: a kirakodóvásárban kialakított kis tereken és beugrókban utcai játékokkal, hagyományőrző pásztor- és csikósjátékokkal, népi játékokkal is várták a látogatókat.

Hagyományosan augusztus 20-án rendezik meg a Debreceni Virágkarnevált, amelyen idén tizenhat virágkocsi vonult fel. A legszebbnek a FAG Magyarország Ipari Kft. Közösen tartjuk mozgásban a világot című virágkocsija lett, amellyel a Transformers filmekből ismert Autobotok érkeztek meg Debrecenbe. A művészeti csoportok közül az első díjat ezúttal a Debreceni Népi Együttes kapta a szombat esti gálaműsorban, amelyet a Nagyerdei Stadionban tartottak. A díjnyertes kompozíció és művészeti csoport a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású, egyenként félmillió forint értékű vázáját kapta.

Az ünnepi programok reggel a Kossuth Lajos téren kezdődtek, ahol katonai tiszteletadás mellett, Áder János köztársasági elnök jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót. Ezt követte a honvédtisztjelöltek avatása, amelyen köszöntőt Simicskó István honvédelmi miniszter, ünnepi beszédet pedig Áder János államfő mondott.

Áder János délelőtt a Sándor-palotában Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében átadta a Magyar Szent István Rendet Marton Éva operaénekesnek és Makkai Ádám költőnek. Az ünnep alkalmából a határon túl, Kolozsváron, Pozsonyban és a kárpátaljai Aknaszlatinán is adtak át magas állami kitüntetéseket.

A zsúfolásig telt Szent István-bazilika előtti téren délután Josip Bozanic bíboros, zágrábi érsek és Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek tartott közös szentmisét, amely a Szent Jobb-körmenettel zárult. A szertartáson több közjogi méltóság, köztük Áder János államfő is részt vett.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János Hódmezővásárhelyen; Szájer József (Fidesz-KDNP) EP-képviselő az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban; Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter Túrkevén; Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára Gyöngyösön; Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Tolna megyei Nagymányokon; Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Kiskunfélegyházán; Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár Komlón; Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára Szolnokon mondott ünnepi beszédet.

Az ünnepi rendezvényeken tartott beszédekben, valamint a pártok közleményeiben az ország biztonsága, függetlensége és keresztény hagyományai, a Szent István-i örökség védelme állt a középpontjában, de kiemelt téma volt az Európai Unió és a migránsválság is.

Kapcsolódó Cikkek