EUR: 330,32 Ft
CHF: 300,43 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Egyéb III.kerület XXII.kerület

Uradalmi ez a kézműves sör!

Manapság egyre nagyobb divatja van a kézműves, házi söröknek. Az egyedi ízvilágú, különleges főzetek a budapesti fesztiválokon is nagy számban jelen vannak, illetve megtalálhatók már a legkedveltebb szórakozóhelyeken is. Az egész nyáron át, késő őszig nyitva tartó Kobuci kertben az Uradalmi Sörmanufaktúra Intro nevű sörét csapolják, amelyet a tulajdonos és sógora készít családi vállalkozásban.

Intro Vígh Dávid

Vigh Dávid az Intróval

Kaszap Gábor, a Kobuci kert üzemeltetője sógorával, Vigh Dáviddal kísérletezte ki a család váli birtokán, az egykori váli uradalomban az Intro nevű sört.


– Másfél évig dolgoztunk a recepten, míg megszületett az Intro. A nyártól csapoljuk a Kobuciban is, és elég jók a visszajelzések. Van, aki kifejezetten erre az erőteljes ízvilágra vágyik, de az a tapasztalatunk, hogy aki először kóstol kisüzemi sört, az is hamar összebarátkozik vele – számolt be a fogadtatásról Kaszap Gábor. Vigh Dávid hozzátette, számára a legnagyobb elismerés, hogy az egyik ismerősük, aki nem fogyaszt alkoholt, és csak a férjét kísérte el sörözni a Kobuciba, úgy fogalmazott: ő nem szereti a sört, de ez nagyon finom!

– Az Intro egy ale típusú (felsőerjesztésű), 5,7 százalékos alkoholfokú sör. Stílusát tekintve APA, azaz American Pale Ale (amerikai élesztőtörzs és komlók felhasználásával készül). Zamatos ízvilágát és virágos illatát a hidegkomlózásnak köszönheti. Ez azt jelenti, hogy az erjesztést követően a sörhöz jelentős mennyiségű komlót adnak hozzá. A komló virágos, citrusos illata és íze ezzel a technológiával tud a legjobban beleoldódni a sörbe –tudtuk meg Vigh Dávidtól. A háromgyermekes, Budatétényen élő családapa azt is elmesélte, honnan jött az ötlet, hogy saját sört főzzenek.


– Barátainknál voltunk látogatóban Angliában, ott belekóstoltunk az egyes pubok mérhetetlenül gazdag és változatos söreinek világába, és hazatérve kedvet kaptunk, hogy mi is csináljunk magunknak sört. Helyszínnek adott volt a család váli uradalmi birtoka, ahol biogazdálkodást, szántóföldi növénytermesztést folytatunk. Tönkebúzánkból lisztet is készítünk – árulta el Dávid, aki egyébként gyógygombatermesztéssel és otthon termeszthető gombakultúrákkal foglalkozik.

DSC_1148

Vigh Lívia és férje, Kaszap Gábor a Kobuci kertben

DSC_1153

A Kobuci utánozhatatlan kolbászos bucija

DSC_1139

A Kobuciban a kisgyerekes családok is jól érzik magukat

– Elkezdtük otthon készíteni a mi ízlésünknek legmegfelelőbbet. Ki is kísérleteztük a tuti családi receptet, de sose volt elég az otthon lefőzött sör. Jöttek a barátok, ismerősök, és mindenhonnan azt a visszajelzést kaptuk, hogy ilyet szeretnének máskor és máshol is inni. Így aztán belevágtunk, kerestünk szabad kapacitással rendelkező kisüzemi sörfőzdét. Itt főzzük az Intro nevű sörünket, amit most már a Kobuciban is jól ismernek és szeretnek a vendégek – számolt be Kaszap Gábor.

A két fiatalember minket is megkínált a manufaktúra Intro nevű sörével, és nem csalódtunk. Igaz, először a Kobuci specialitása, a kolbászos-tejfölös buci után kóstoltuk, de a biztonság kedvéért később önmagában is teszteltük, és úgy is – nevéhez méltón – uradalmi volt!

Kapcsolódó Cikkek

  • Kinyitották a Kikötőt

    Kinyitották a Kikötőt

    A Kikötő Közösségi Sziget Nyílt Napján ingyenes családi, gyermek, ifjúsági programokkal várták az érdeklődőket!

  • Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Jelen pillanatban nincs akadálya annak, hogy 2021 őszén járjon a Tram-Train – ismertette Lázár János. A projektért és a dél-alföldi közlekedés fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, Hódmezővásárhelyen a jövő év tavaszára befejeződik a kivitelezés.