2020. augusztus 05., szerda
Krisztina

Aktuális

V. László hazamehet, negyedmilliárdos óvadékot fizettek érte

A költségvetési csalással, vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt V. László hétfőn hazamehetett, megszűnt az előzetes letartóztatása. Miután beérkezett a 250 millió forintos óvadék, elektronikus nyomkövetővel felszerelve házi őrizetbe került a budapesti éjszaka ismert császára.

Az elsőfokú döntés után Póta Péter, a Fővárosi Törvényszék szóvivője elmondta, az óvadék megállapítására azért nyílt lehetőség, mert kizárólag a szökés és elrejtőzés veszélyére hivatkozva tartották fenn eddig a vádlott előzetes letartóztatását. A lap emlékeztet arra, hogy V. László ellen két büntetőeljárás is folyamatban van. Egyik ügyét a Fővárosi Törvényszék tárgyalja, ebben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolják.


A KNYF szerint a terheltek közül kilencen bűnszervezetben követték el cselekményeiket, legalább 825,5 millió forintos kárt okozva az államnak. A másik ügy a Debreceni Törvényszék előtt van. Ez a 2014. október óta tárgyalt rendőrségi vesztegetési botrány, amelynek vádirata huszonegy olyan terheltet tart számon, aki hivatali vesztegetésért, hivatali visszaélésért, illetve közokirat-hamisításért felelhet.

Az eljárásban szereplő négy volt rendőrfőtiszt, a BRFK és a Nemzeti Nyomozó Iroda korábbi magas beosztású munkatársai a főügyészség szerint rendszeresen százezres, milliós összegeket kaptak V. Lászlótól, hogy szórakozóhelyei illegális rendőri védelemmel működjenek, a konkurens mulatóhelyeken pedig a bezárás érdekében razziákat tartsanak.

Az éjszakai mulatóiról elhíresült vállalkozót tavaly már kiengedték az előzetesből, akkor azonban a kényszerintézkedés enyhítése miatt fellebbezést benyújtó KNYF indítványára a Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a törvényszék döntését.

Kapcsolódó Cikkek