EUR: 345,81 Ft
CHF: 321,72 Ft
2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Belföld

Változik a diákmunka

Budapest, 2008. június 20. Egy munkavállaló diák leadja munkaigénylő nyomtatványát a budapesti Eudiákok iskolaszövetkezet munkaközvetítő irodájában. A nehezebb fizikai munkákkal óránként átlagosan 600-700 forintot, az irodai és szórólapozással 450-500 forintot tudnak keresni a fiatalok. MTI Fotó: Honéczy Barnabás

MTI Fotó: Honéczy Barnabás

A szeptember 1-jétől hatályba lépő jogszabályváltozások miatt százharmincezer diák munkavállaló és háromezer cég szerződését kell újrakötni az iskolaszövetkezeteknél.

A szövetkezeti törvény 2016. szeptember 1-jétől hatályos legjelentősebb módosítása, hogy az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás kikerül a Munka törvénykönyvének (Mt.) hatálya alól, a Polgári törvénykönyv (Ptk.) és a Szövetkezeti törvény (Sztv). lesz az irányadó joganyag – írta  a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) az MTI-hez eljuttatott közleményében.


Simon Balázs főtitkár kiemelte, hogy a DiákÉSZ tagszervezetei, a legnagyobb iskolaszövetkezetek megkezdték a tagok, megrendelők értesítését a szeptember 1-jétől esedékes módosításokról.

– Az új rendelkezések szeptember 1-jétől hatályosak, az Mt.-ről való áttérés a jelenlegi iskolaszövetkezeti tagok esetében ettől a dátumtól lehetséges, de csak 2017. január 1-jétől kötelező, az új diák belépőkkel 2016. szeptember 1-jétől már az új szabályok szerint lehet csak tagsági megállapodást kötni – tájékoztatott az érdekképviselet.

A DiákÉSZ közölte: a változások hatálybalépésével megszűnik az eddigi munkajogi jogviszony, ami fennállt az iskolaszövetkezet és tagja között, helyébe polgári jogi jogviszony lép, ami azt jelenti, hogy a továbbiakban erre a jogviszonyra nem értelmezhetőek a munkaviszonyra vonatkozó szabályok fogalmai, és a diákokkal tagsági megállapodást kell kötni, ennek tartalmaznia kell a diák által vállalható feladatok körét, a díjazás minimális összegét és a kapcsolattartás módját az iskolaszövetkezettel a közreműködési kötelezettséggel nem járó időszakban. A jogszabályváltozás érinti a diák munkavállalók pihenőidejét, a munkaszünetet, a szabadságot, a pótszabadságot, a díjazást. A diák díjazásának el kell érnie a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összegét.

Kapcsolódó Cikkek