EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,64 Ft
2018. szeptember 23., vasárnap
Tekla, Líviusz

Egyéb II.kerület

Várjuk vissza a magyar barlangászokat

Barlangász expedició stáj Adamkó ( Fotó: Sáfár Tibor)

A négy fős expedíció: ifjabb Adamkó Péter, Ambrus Attila, Jager Attila és Tóth Attila a Pál-völgyi barlangtól indult útnak ( Fotó: Sáfár Tibor)

Szerencsésen lejutott a föld legmélyebb pontjára a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjaiból álló négyfős csapat, amely a Pál-völgyi-barlangból indult útnak az Inverse Everest túrának, hogy a világon elsőként fotóexpedíciót hajtsanak végre a 2197 méter mély Krubera–Voronya barlangba.

Ambrus Gergelynek, ifjabb Adamkó Péternek, a Pál-völgyi-barlangban dolgozó Tóth Attilának és Jager Attilának sikerült meghódítani a föld legmélyebb pontját, a visszaúton azonban a beáramló nagy mennyiségű víz miatt akadályba ütköztek és átmenetileg 1400 méter mélyen ragadtak.


– A barlang 17 kilométer hosszú, de sok-sok aknából áll. Itt van a világ egyik legnagyobb aknája, amely majdnem egy kilométer hosszú lefelé. Tehát nagy kihívás minden barlangkutató számára. Ezt a barlangot nehezebb leküzdeni, mint az Everestre feljutni. Sokkal kevesebben is jutnak le az aljára, mint ahányan a Mount Everest tetejére – tájékoztatott Adamkó Péter barlangász, akinek a fia is lent van a barlangban.

Szerencsére a fiúk erre is felkészültek, hiszen még indulásuk előtt elmesélték a Lokál Extrának, hogy a biztonság kedvéért visznek magukkal jó magyar szalonnát és csokoládét, hogy legyen energia, amikor ki kell tartani. Drukkolunk az Inverse Everest-expedíciónak és várjuk vissza a magyar barlangászokat!

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.