EUR: 310,23 Ft
CHF: 258,69 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb II.kerület

Várjuk vissza a magyar barlangászokat

Barlangász expedició stáj Adamkó ( Fotó: Sáfár Tibor)

A négy fős expedíció: ifjabb Adamkó Péter, Ambrus Attila, Jager Attila és Tóth Attila a Pál-völgyi barlangtól indult útnak ( Fotó: Sáfár Tibor)

Szerencsésen lejutott a föld legmélyebb pontjára a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagjaiból álló négyfős csapat, amely a Pál-völgyi-barlangból indult útnak az Inverse Everest túrának, hogy a világon elsőként fotóexpedíciót hajtsanak végre a 2197 méter mély Krubera–Voronya barlangba.

Ambrus Gergelynek, ifjabb Adamkó Péternek, a Pál-völgyi-barlangban dolgozó Tóth Attilának és Jager Attilának sikerült meghódítani a föld legmélyebb pontját, a visszaúton azonban a beáramló nagy mennyiségű víz miatt akadályba ütköztek és átmenetileg 1400 méter mélyen ragadtak.


– A barlang 17 kilométer hosszú, de sok-sok aknából áll. Itt van a világ egyik legnagyobb aknája, amely majdnem egy kilométer hosszú lefelé. Tehát nagy kihívás minden barlangkutató számára. Ezt a barlangot nehezebb leküzdeni, mint az Everestre feljutni. Sokkal kevesebben is jutnak le az aljára, mint ahányan a Mount Everest tetejére – tájékoztatott Adamkó Péter barlangász, akinek a fia is lent van a barlangban.

Szerencsére a fiúk erre is felkészültek, hiszen még indulásuk előtt elmesélték a Lokál Extrának, hogy a biztonság kedvéért visznek magukkal jó magyar szalonnát és csokoládét, hogy legyen energia, amikor ki kell tartani. Drukkolunk az Inverse Everest-expedíciónak és várjuk vissza a magyar barlangászokat!

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.