2020. augusztus 04., kedd
Domonkos, Dominika

Külföld

Vér és halottak! Kórháznál robbant a pokolgép

Pokolgép robbant hétfő délelőtt egy délnyugat-pakisztáni kórház egyik részlegének bejáratánál, a támadásban a legfrissebb jelentések szerint legalább 66-an életüket vesztették, többtucatnyian pedig megsebesültek – tájékoztatott a helyi média.

A támadást a beludzsisztáni tartományi főváros, Kvetta egyik kórházánál követték el, ahol gyászolók gyűltek össze, hogy utolsó útjára kísérjék a helyi ügyvédi kamara elnökét. Bilar Anvar Kaszit a nap folyamán ismeretlen fegyveresek megölték, amikor munkahelyére tartott autóján. Mintegy száz ügyvéd és más ember tartózkodott a kórháznál.


Az áldozatok között van a helyi tévé operatőre, továbbá újságírók, ügyvédek és egészségügyi dolgozók is. A város összes kórházában szükségállapotot rendeltek el.

A tartományi egészségügyi minisztérium közlése szerint legalább 66-an vesztették életüket, a szintén egészségügyi forrásokra hivatkozó Hszinhua kínai hírügynökség azonban 93 halálos áldozatról tud.

Kvetta, 2016. augusztus 8. Sebesültet emelnek ágyra férfiak a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartomány fővárosa, Kvetta egyik kórháza előtt 2016. augusztus 8-án, miután ismeretlen tettes pokolgépet robbantott az épület főbejáratánál. A pokolgép a helyi ügyvédi kamara meggyilkolt elnökének végső búcsúztatására összegyűlt, zömében ügyvédekből álló tömegben detonált, a támadásban legkevesebb hatvanhárman életüket vesztették és kilencvenketten megsebesültek. (MTI/EPA/Dzsamal Tarakaj)


Sebesültet emelnek ágyra férfiak a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartomány fővárosa, Kvetta egyik kórháza előtt Fotó: (MTI/EPA/Dzsamal Tarakaj)

A helyi tűzszerész osztag arról számolt be, hogy a támadást a tömegbe vegyült öngyilkos merénylő hajtotta végre 8-10 kilogramm robbanóanyaggal, amelyet mellényébe rejtett. A támadó végtagjait megtalálták és egy laboratóriumba szállították további vizsgálatokra.

A helyi tévéállomások által rögzített felvételeken azt lehetett látni, hogy az emberek pánikszerűen menekülnek, futnak a kórház területén.

Szarfraz Bugti, a tartomány belügyminisztere élesen elítélte a terrortámadást. Kijelentette: mélységes fájdalmat és szenvedést érez amiatt, hogy ennyi értékes emberélet veszett el.

Egyelőre senki sem vállalta a felelősséget a pokolgépes merényletért, amelyet a baleseti sebészet kapujánál követtek el. Korábban a rendőrség tévesen azt közölte, hogy a robbanás a kórház főbejáratánál következett be.

Kapcsolódó Cikkek