2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Extra

Volt értelme a jeges vödrös kihívásnak

rita-ora-ice-bucket-challenge-04

Rita Ora énekesnő szexis nyakonöntése

Emlékszünk még arra a közösségi oldalon terjedő kihívásra, amikor hírességek, közéleti szereplők, sportolók, művészek, alkalmi celebek és civil emberek öntötték nyakon magukat egy vödör jeges vízzel, majd hívtak valakit, hogy kövesse őket, miközben felajánlást tettek az ALS nevű gyógyíthatatlan idegrendszeri betegségben szenvedők javára? Az összegyűlt összeg sokat segített.

Genetikai felfedezést tett lehetővé a jeges vizes kihívásból összegyűlt 115 millió dollár (32,7 milliárd forint), amelyet az ALS, a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegség kutatására fordítottak. Az amerikai ALS Egyesület közleménye szerint a kutatóknak sikerült azonosítaniuk egy gént (a NEK1-et), amely hozzájárul a kór kialakulásához – írta a BBC News.


o-BILL-GATES-ICE-BUCKET-facebook

Bill Gates is bevállalta

Az annak idején sok kritikát kapott akcióból befolyt összeg segítségével hat kutatási projektet finanszíroztak. Egyikük, a MinE az örökölt ALS eddigi legátfogóbb kutatása, amelynek eredményeit a Nature Genetics szaklap legfrissebb számában tették közzé.

David-Beckham-takes-on-the-Ice-Bucket-challenge

David Beckham hordóból kapta

A kutatásban 11 ország több mint 80 tudósa kereste, hogy melyek a kockázatot hordozó gének az érintett családoknál.


– A felfedezéshez vezető bonyolult genetikai elemzést a rendelkezésre álló ALS-minták nagy száma tette lehetővé – mondta Lucie Bruijn, az ALS Egyesület szóvivője.

A NEK1 gén azonosítása után a tudósok kidolgozhatják a gyógyításhoz szükséges terápiát. Noha az ALS-betegek csak 10 százaléka szenved a kór örökölt formájában, a kutatók úgy vélik, a gének az esetek sokkal nagyobb százalékában játszanak szerepet.

tom hanks

Tom Hanks sem maradt ki a jótékony kihívásból

A 2014-es kihívás idején több mint 17 millióan töltötték fel nyakon öntős videóikat a Facebookra és adakoztak. Köztük volt Matteo Renzi olasz miniszterelnök, George W. Bush egykori amerikai elnök, Bill Gates informatikai mogul, Mark Zuckerberg Facebook-vezér, Jeff Bezos amerikai mágnás, filmsztárok, mint Tom Cruise, Matt Damon vagy Tom Hanks, Steven Spielberg filmrendező, popsztárok, mint Katy Perry, Shakira, Taylor Swift, Rita Ora és Justin Bieber, sportolók, mint Usain Bolt, David Beckham és Neymar, valamint Kate Moss szupermodell – sorolta az MTI.

Az ALS okozta izomsorvadás miatt teljesen lebénult világhírű brit elméleti fizikus, Stephen Hawking helyett gyerekei vállalták a kihívást.

Kapcsolódó Cikkek