EUR: 345,05 Ft
CHF: 319,74 Ft
2020. augusztus 10., hétfő
Lőrinc

Külföld

Vonzó lett a briteknek a magyar útlevél

A Brexit után elveszthetik uniós állampolgárságukat a britek. Emiatt több európai országban is felajánlották a szigetországiaknak az állampolgárságot. A Lokál utánanézett, hogy a királynő hány alattvalója kért magyar állampolgárságot a népszavazás óta.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Június 23-a óta összesen négy kérelem érkezett be brit állampolgárok részéről a magyar állampolgárság megszerzése kapcsán – erről a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) adott tájékoztatást a Lokál érdeklődésére. Az időpont azért fontos, mert aznap döntöttek úgy a britek, hogy kilépnek az Európai Unióból (EU), ezzel viszont több tízezer, az EU területén élő brit sorsa vált kérdésessé. Hiszen ha elvesztik az uniós állampolgárságukat, a tagországokban való tartózkodásuk is veszélybe kerülhet. Több államban, így Németországban és Bulgáriában is elindult a brit állampolgárság-turizmus, vagyis a britek úgy biztosítják be magukat, hogy a tartózkodási helyük szerinti állam állampolgárságáért folyamodnak.


A Brexit óta itthon benyújtott négy darab kérelem persze elsőre nem tűnik soknak, összevetve viszont a tavalyi számokkal, már kiugró növekedést mutat. Az előző évben ugyanis összesen nyolc brit kért magyar állampolgárságot. Tehát az Egyesült Királyság kiugrása óta eltelt durván egy hónap alatt annyian nyújtottak be kérelmet, mint amennyi egy fél év termése szokott lenni. A Brexit láthatóan megdobta a kedvet a honosítás iránt, hiszen július 23-a előtt, tehát hat és fél hónap alatt öt darab ilyen igény érkezett.

A BÁH azt is közölte lapunkkal, hogy a június végi statisztika szerint 3601 brit tartózkodott Magyarországon, ugyanez 2015 végén még 3444 fő volt. Vagyis papíron van honnan meríteni, így előfordulhat, hogy idővel még inkább fellendül a magyar állampolgárság iránti kereslet. Igaz, erre nagy eséllyel egészen a kilépési tárgyalások befejezéséig kell várni, amikor is a britektől elvehetik az uniós állampolgárságot.


Magyar állampolgárságot kérő brit állampolgárok

Év                                          Kérelmek száma                            Eltelt időszak                             Kérelmek gyakorisága

2015                                                 8                                               12 hónap                                         45 naponta

2016 (január 1.–június 22.)         5                                               6 hónap és 22 nap                         40 naponta

2016 (június 23.–augusztus 8.)  4                                               1 hónap és 15 nap                           9 naponta

Fotó: Origo.hu

Fotó: Origo.hu

London, 2016. július 2. Az Európai Unió mellett tüntető emberek a parlament londoni épülete előtt 2016. július 2-án. A Nagy-Britannia EU-tagságáról rendezett június 23-i népszavazáson a többség arra voksolt, hogy az ország lépjen ki az Európai Unióból. A felirat jelentése: "Inkább együtt". (MTI/EPA/Sean Dempsey)

London, 2016. július 2.
Az Európai Unió mellett tüntető emberek a parlament londoni épülete előtt 2016. július 2-án. A Nagy-Britannia EU-tagságáról rendezett június 23-i népszavazáson a többség arra voksolt, hogy az ország lépjen ki az Európai Unióból. A felirat jelentése: “Inkább együtt”. (MTI/EPA/Sean Dempsey)

Kapcsolódó Cikkek