2019. október 16., szerda
Gál

Külföld

15 éve történt az USA történetének legsúlyosabb terrortámadása

Tizenöt éve, 2001. szeptember 11-én, egy keddi napon intézett az al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorszervezet terrortámadást az Egyesült Államok ellen. A csaknem háromezer emberéletet követelő merényletek után az Egyesült Államok háborút hirdetett a terrorizmus ellen.

New Yorkban helyi idő szerint 8 óra 46 perckor, majd 9 óra 3 perckor két eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a Világkereskedelmi Központ (World Trade Center, WTC) két ikertornyába. A tornyok 9 óra 59 perckor, illetve 10 óra 29 perckor leomlottak, a romok alatti tüzet csak december közepére sikerült teljesen eloltani. Egy harmadik eltérített gép Washingtonban a védelmi minisztérium, a Pentagon épületére zuhant, lerombolva annak egy részét. Egy negyedik, szintén eltérített gép, amelynek a terroristák vélhetően egy másik washingtoni célpontot szemeltek ki, az utasok ellenállása miatt Pittsburgh közelében, Shanksville-nél zuhant le. A négy repülőgépen összesen 246 utas, pilóta és légikísérő tartózkodott, a gépeltérítő terroristák száma 19 volt.


A terrortámadásokban csaknem háromezer ember vesztette életét, a legtöbben a New York-i ikertornyok elleni támadásban, ahol 90 ország 2753 állampolgára halt meg. A merényletsorozatért az Oszama bin Laden vezette al-Kaida nemzetközi iszlamista terrorhálózat 2004-ben vállalta a felelősséget.

A támadások miatt példátlan módon több napra lezárták az amerikai légteret a polgári repülőgépek előtt, a fegyveres erőket fokozott harckészültségbe helyezték. George W. Bush amerikai elnök közvetlenül az események után sugárzott televíziós beszédében azt mondta: “több mint terrorcselekmény, valójában háborús cselekmény” történt. Az elnök közölte, hogy az Egyesült Államok felkutatja a felelősöket, és igazságot szolgáltat, nem téve különbséget az elkövetők és a nekik menedéket nyújtók között.


Bush 2001. október 26-án írta alá az emberi jogi szervezetek által hevesen bírált “hazafias törvényt” (Patriot Act), amely sokkal szélesebb jogkört biztosított a hatóságoknak. A második világháború utáni legnagyobb amerikai közigazgatási reform keretében létrehozták a belbiztonsági minisztériumot, és jelentősen átszervezték az időnként egymással versengő titkosszolgálatokat, amelyek súlyos mulasztásokat követtek el, és képtelenek voltak a hatékony fellépésre. A terrorcselekményt követően világszerte rendkívül megszigorodtak a repülésbiztonsági intézkedések.

Bush elnök 2003-ban szeptember 11-ét nemzeti ima- és emléknapnak, a hazafiság napjának, 2009-ben Barack Obama elnök a szolgálat és emlékezés napjának nyilvánította. Az összedőlt ikertornyok helyén (Ground Zero) a merényletek tizedik évfordulóján emlékzuhatagot alakítottak ki, a vízesések peremére felírták a terrortámadások áldozatainak nevét. Minden évben megemlékezéseket tartanak ott, és felolvassák az áldozatok névsorát. A részben föld alatti nemzeti emlékmúzeum 2014 májusában nyílt meg.

A Világkereskedelmi Központot nem régi formájában építették újjá. Az új WTC épületkomplexum első, egyben legkisebb tornya 2013 novemberében nyílt meg. Az épületegyüttes leglátványosabb és legmonumentálisabb tornya a One World Trade Center, amelynek alapkövét 2004. július 4-én, az amerikai függetlenség napján rakták le, és 2014. november 3-án adták át. Az üvegből és acélból megálmodott, az Egyesült Államok létrejöttének dátumára utalva 1776 láb (541 méter) magas felhőkarcoló, amelyet Szabadságtoronynak (Freedom Tower) is neveznek, a nyugati félteke legmagasabb épülete. A 104 emelet 278 ezer négyzetméterén irodák, üzletek és éttermek találhatók, a 102. emeleten kilátót alakítottak ki. Idén júniusban elkészült a WTC 3-as számú felhőkarcolójának betonszerkezete.

Az Egyesült Államok a terrorcselekményekre válaszul 2001. október 7-én hadműveletet indított az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek menedéket nyújtó afganisztáni tálibok ellen, megdöntve hatalmukat. A merénylet fő felelősének tartott Oszama bin Ladennel 2011. május 2-án pakisztáni területen végzett egy amerikai kommandó. A terrorcselekményt kitervelő és irányító Hálid Sejk Mohamed, bin Laden egykori műveleti főnöke és négy bűntársa 2003-ban került amerikai kézre. A jogi eljárás 2008 februárjában kezdődött meg ellenük a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton. A különleges katonai bíróság hivatalosan 2012 májusában emelt ellenük vádat terrortevékenységre való összeesküvés, civilek elleni támadások, szándékos emberölés és sérülések okozása, háborús bűnök, repülőgépek megsemmisítése miatt, a vádlottakra halálbüntetést is kiszabhatnak.

A 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények – amelyek kapcsán a legváltozatosabb összeesküvés-elméletek is szárnyra keltek – egy idő után a művészetekben is visszaköszöntek. Hollywood első reakcióként minden olyan film bemutatását elhalasztotta, amely akár csak érintőlegesen is sérthette volna a közvélemény érzékenységét. Az első sokk elmúltával sorra készültek a tragédiát feldolgozó dokumentum-, tévé- és mozifilmek. Oliver Stone World Trade Center című alkotásának főszereplői a lángoló ikertornyoknál szolgálatot teljesítő rendőrök, Paul Greengrass United 93-as című alkotása a negyedik eltérített és Pennsylvaniában lezuhant gép hősies utasainak állít emléket. A merénylet körülményeinek kivizsgálására létrehozott bizottság jelentése 11 hétig vezette a New York Times bestseller-listáját. Csak a támadást követő öt év alatt ezernél is több könyv jelent meg a témában, a tragikus események még operát is ihlettek.

Kapcsolódó Cikkek