EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 20., vasárnap
Vendel

Aktuális

A természet ereje: gyógyulás jelei mutatkoznak a Nagy-korallzátonyon

Szinte teljesen felépült a valaha tapasztalt legpusztítóbb korallfehéredésből a Nagy-korallzátony egyik legnépszerűbb területe, az Agincourt-zátony.

A korallzátonyhoz túrákat szervező Quicksilver Group által szeptember 2-án készített videó szerint a gyógyulás megkezdődött a Port Douglas közelében lévő zátonynál a hat hónappal ezelőtti fehéredés után. Doug Baird, a társaság környezetvédelmi igazgatója szerint a zátony egészséges, a vízminőség kiváló.


Roger Beeden, a Nagy-korallzátony Tengeri Park hatósága turisztikai igazgatóságának vezetője azonban óvakodik attól, hogy kijelentsék, a zátony felgyógyult. Mint elmondta, októberre tervezik a változások vizsgálatát, a élőlények túlélési arányának megállapítását.

Beeden szerint a területen belül változó lehet a korallok gyógyulásának mértéke, ez jórészt attól függ, hogy egy-egy helyet mekkora terhelés ért.

“A legjobban alkalmazkodó korallzátonyokon, ideális körülmények között a kifehéredett korallok hetek, hónapok alatt visszanyerhetik színüket, ha a víz hőmérséklete ismét normalizálódik. Ugyanakkor, ha hosszú időn át rossz a vízminőség vagy más károsító tényezők jelentkeznek, nem valószínű az ilyen gyors felgyógyulás” – mondta a szakértő.

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása: amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Ha a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent a korallzátonyok körül élő halakra és közvetve az emberekre is. A globális korallfehéredést a ciklikusan jelentkező, az elmúlt évben szélsőségesen erős El Nino jelenség váltotta ki, amely sok óceáni térségben felmelegítette a vizet.

Kapcsolódó Cikkek