EUR: 332,71 Ft
CHF: 303,34 Ft
2019. november 20., szerda
Jolán

Aktuális VII.kerület

Átvette a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség a Teréz körúti robbantás ügyében

A Központi Nyomozó Főügyészség folytatja a nyomozást a szombat esti Teréz körúti robbantás ügyében, amelynek feltételezett elkövetőjéről közzétett egy videofelvételt és több fotót a rendőrség. A parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szerint nem valószínűsíthető az ideológiai, különösen a dzsihadista motiváció a robbantásnál.

Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője hétfő délutáni közleményében azt írta: a robbantás ügyében beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy a támadás célpontjai “kifejezetten a rendőrök voltak”, így a nyomozás lefolytatása az ügyészség, azon belül a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik. A rendőrség ezért az ügyet átette a Központi Nyomozó Főügyészségre, az iratok megérkeztek az ügyészség épületébe – tette hozzá.


A szóvivő közlése szerint a nyomozást több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt folytatja a Központi Nyomozó Főügyészség. Soron kívül, nagy erőkkel, a rendőrséggel együttműködve nyomoznak – emelte ki.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

A rendőrség a honlapján, a police.hu-n közzétett egy térfigyelő kamera által rögzített, 18 perces videót, amely a helyszínt mutatja. A felvételen rajta van a feltételezett elkövető, a megsérült rendőrök és a robbanás is. A videó végén látható egy férfi, aki többször a kezében tartott csomagba nyúl, a robbanás előtt egy kapualjba húzódik, majd azt követően elindul a földön fekvő rendőrök felé.


Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke délelőtt, a nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottság zárt ülése után azt közölte: a robbantás motivációjáról keveset tudni jelenleg, tart a nyomozás, a jelenlegi információk alapján az ideológiai, különösen a dzsihadista háttérmotiváció nem valószínűsíthető.

Kiemelte, a nyomozás során több variációt vizsgál a rendőrség: lehettek-e személyes motívumok az ügyben, a rendőrséggel szembeni, esetleg a magyar állam és társadalom elleni támadás állhat-e a robbantás mögött.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

Közölte, a testület ülésén kifogásolta, hogy mintegy húsz óra telt el a robbantás és az első érdemi tájékoztatás között.

Vadai Ágnes (DK) is arról beszélt, hogy a rendőrségnek gyorsabban kellett volna reagálnia a történtekre, a felfokozott hangulatban ugyanis szükséges a nyugtató típusú tájékoztatás.

Kósa Lajos, a rendészeti bizottság fideszes elnöke azt hangsúlyozta: a robbantásról szóló meghallgatás egyetlen dolgot rögzített, hogy az interneten és a médiában megjelent találgatásoknak, feltételezéseknek nincs valós alapjuk. A pánikkeltésnek helye nincs – szögezte le. Hangsúlyozta, a két rendőr életének kioltására irányult a merénylet.

Szél Bernadett (LMP) hangsúlyozta, hogy a bizottsági ülésen nem kaptak jelzést dzsihadista szálról. Lényeges kérdésnek nevezte, hogy a támadás személyesen a járőrpáros tagjai ellen irányult-e vagy szimbolikus volt.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országgyűlésben egy napirend előtti felszólalásra válaszolva elmondta: azt kérik az emberektől, hogy segítsenek az elkövető mielőbbi elfogásában. Közölte: 145 kamerafelvételt foglaltak le eddig. Az államtitkár értékelése szerint a támadás a rendőrök, a rendőrség, a magyar emberek biztonsága ellen irányult.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

Hétfő este mécseseket, gyertyákat helyezett el a Honvédkórház épületénél az ott ápolt két rendőr felépülését kívánva mintegy huszonöt ember – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. A kórház bejárata előtt, a járdán mécsesekből kirakták a “Veletek vagyunk” feliratot, így fejezve ki szolidaritásukat a robbantásban életveszélyesen megsérült 23 éves rendőrnővel és súlyosan megsérült 26 éves rendőrrel.

A rendőrség cáfolta azt a közösségi médiában terjedő hírt, amely szerint a robbantásban megsérült egyik rendőrnek vérre lenne szüksége. Papp Károly országos rendőrfőkapitány vasárnap elmondta: a sérültek a szükséges műtéteken túl vannak, általános állapotuk kielégítő, stabil, a rendőrnő továbbra is altatásban van. Az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője jelezte, a sérültek felépüléséhez a rendőrség minden támogatást megad, családtagjaikat az éjszaka értesítették.

Résztvevők gyertyagyújtással és mécsesekkel fejezik ki együttérzésüket a VI. kerületi Teréz körúton szeptember 24-én éjjel történt robbantásban megsérült két rendőrnek egy Facebook-csoport által szervezett rendezvényen a budapesti Honvédkórház főbejáratánál /Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

Résztvevők gyertyagyújtással és mécsesekkel fejezik ki együttérzésüket a VI. kerületi Teréz körúton szeptember 24-én éjjel történt robbantásban megsérült két rendőrnek egy Facebook-csoport által szervezett rendezvényen a budapesti Honvédkórház főbejáratánál /Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

Molnár Gyula, az MSZP elnöke más témában tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy a Teréz körúti robbantásról az emberek húsz órán keresztül nem tudtak semmit, és sokféle vélekedés ütötte fel a fejét, ami senkinek nem jó.

Barabás Richárd, a PM elnökségi tagja szerint a politikusoknak, amennyire csak lehet, távol kell tartaniuk magukat az ügytől. Az ellenzéki politikus elítélte a merényletet, és mielőbbi gyógyulást kívánt a megsérült rendőröknek.

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke más témában tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: fontos lenne minél hamarabb tisztán látni a robbantás ügyében, mert komoly spekulációkra, mindenféle gyanúsítgatásokra ad okot a hosszú ideig tartó hírzárlat.

A főváros VI. kerületében, a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségnél szombat éjjel történt robbantás, amelyben két rendőr megsérült.

A rendőrség közölte: az ismeretlen férfi körülbelül 170 centiméter magas, 20-25 év körüli, az elkövetéskor világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmernadrágot és fehér sportcipőt viselt. Papp Károly országos rendőrfőkapitány 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki.

Ez történt korábban:

Kapcsolódó Cikkek

  • Argentínában is imádják a gulyást

    Argentínában is imádják a gulyást

    Maximiliano Gabriel Gregorio Cernadas, Argentína magyarországi nagykövete elkötelezett híve a két ország közötti kulturális kapcsolatoknak. Nemrégiben José Cura, a világhírű tenor jött hazánkba fellépni.

  • Titkokban találkozott Soros és Timmermans

    Titkokban találkozott Soros és Timmermans

    Titkos találkozó keretein belül tárgyalt egymással Soros György és Frans Timmermans hétfőn Brüsszelben. A spekuláns és az Európai Bizottság jelenlegi alelnökének megbeszéléséről csupán az EB honlapján volt volt tájékoztatás, arról, hogy pontosan miről is volt szó a találkozón, nem adtak információt.