EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 20., vasárnap
Vendel

Belföld

Diákhitel: Októberben már felvehető az első havi teljes összeg

A tapasztalatok szerint az önköltséges képzésben részt vevők 20 százaléka veszi igénybe a Diákhitel2-t képzési díja kiegyenlítésére, és ebben a félévben is erre számít a Diákhitel Központ.

Imre Zita, a Diákhitel Központ marketing- és kommunikációs igazgatója az M1 aktuális csatornán elmondta: már igényelhető mindkét típusú diákhitel, a szeptember 15-ig benyújtott kérelmek esetében az igénylők már októberben meg is kaphatják.


Happy students smiling at camera together at the college, Image: 217808235, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

A szabadfelhasználású diákhitelt az veheti fel, akit felvettek valamelyik felsőoktatási intézménybe, beiratkozott és még nem múlt el 40 éves (Profimedia)

Mint mondta, a szabad felhasználású diákhitelt az veheti fel, akit felvettek valamelyik felsőoktatási intézménybe, beiratkozott és még nem múlt el 40 éves. A hitel célját az ügyfél határozza meg, a felvehető összeg havi 15–50 ezer forint között határozható meg.

A kötött felhasználású Diákhitel2-t csak azok vehetik igénybe, akiket önköltséges képzésre vettek fel, a hitel csak a képzési költségre fordítható, az így igényelt összeget közvetlenül a felsőoktatási intézményhez utalják. Hozzátette: a tapasztalatok szerint az évi 2 százalékos kamatú Diákhitel2-t a jogosultak 20 százaléka veszi igénybe.


Elmondta azt is, célszerű az igénylést az egyetemek és főiskolák elektronikus tanulmányi rendszereinek hallgatói felületéről elindítani, így a személyes adatok azonnal betöltődnek és az igénylőnek csak a diákhitel típusát és az igényelt összeget kell kitöltenie.

Imre Zita szólt arról is, hogy a diákhitelt csak azt követően kell elkezdeni törleszteni, hogy megszűnt az igénylő aktív hallgatói jogviszonya. Az első két évben a minimálbér alapján határozzák meg a törlesztendő összeget, ez a szabad felhasználású hitelnél nagyjából havi 6 ezer forintot jelent, a kötött felhasználás esetében pedig a felvett összegtől függően 4–11 ezer forint. A harmadik évtől jövedelemarányosan kell törleszteni a felvett hitelt.

Kapcsolódó Cikkek