EUR: 332,35 Ft
CHF: 302,13 Ft
2019. október 15., kedd
Teréz

Belföld

Dinnyegaranciák

Már az furcsa volt, hogy júniusban az egyik Budapest környéki nagyáruházban – a népnyelvben „madarasteszkó” – mintha a III. világháború tört volna ki, úgy kapkodták kettesével a dinnyét nyálcsorgató polgártársaink.

Egyszerűen nem értettük, hogy mi van.


Az egy hét alatt elhordott görögdinnye-mennyiség nagyjából azonos lehetett az egész tavalyi szezonéval. Nem sokkal később megjelentek az országutak elmaradhatatlan nyári kellékei – az út menti dinnyeárusok. Az évek során változó marketinggel. Most már büszkén hirdetik tábláikon, hogy magmentes az a dinnye, amit árulnak. Ez azért felvet egy apró kérdést: gyerekkorom (garantáltan GMO-mentes) boldog békeéveiben nagymamáméknál versenyt köpködtük unokatestvéreimmel a dinnyemagokat szanaszét a kertben.

dinnye-wikimedia

Most meg már a magmentesség az elvárás. Ki érti ezt?

Az augusztusi Lőrinc-nap után újabb reklámszöveg jelent meg az út szélén árulóknál: Garantáltan kásamentes dinnye! És persze, ha tévednek, akkor visszaveszik az árut.

Ez sem rossz. Nem is nagyon lehet a mosolyon túl kommentálni. Már csak egy kérdés marad: vajon ebben az országban akad-e egyetlen ember, aki az út szélén vásárolt dinnyét több tíz-száz kilométeres hazaút után felvágva és kásásnak találva bepattan a kocsijába, hogy ugyanezt a távot még kétszer (oda-vissza) megtegye, és ugyanannál a termelőnél-eladónál ugyanarra az eresztésre becserélje?

Kapcsolódó Cikkek

  • Továbbra is a Fidesz-KDNP a legerősebb pártszövetség

    Továbbra is a Fidesz-KDNP a legerősebb pártszövetség

    Továbbra is a Fidesz-KDNP a legerősebb pártszövetség, amely ugyan Budapesten elvesztette, de a fővároson kívül megnyerte a 2019-es önkormányzati választást – mondta az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

  • Szijjártó: Az amerikai szankció amerikai-török ügy

    Szijjártó: Az amerikai szankció amerikai-török ügy

    Magyarország amerikai-török ügynek tekinti, hogy Washington két török minisztérium és három tárcavezető ellen vezetett be szankciókat, válaszul Törökország északkelet-szíriai offenzívájára – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter magyar újságírókkal kedden Bakuban, ahol a Türk Tanács margóján találkozott török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval.