EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 20., vasárnap
Vendel

Belföld

Direkt a rendőröket vette célba a zacskós robbantó? – Fotók!

Egy szemtanú szerint egy kapualjban meghúzódó ember dobott valamit az után a két járőröző rendőr után, akik megsérültek a szombat esti robbantásban – írja a HVG.hu. A rendőrség tájékoztatása szerint az már biztos, hogy  házi készítésű szerkezet robbant fel szombaton este a körúton.

A portál szerint a rendőség keresi azt az embert, akit szombaton éjjel láttak a egy zacskóval a kezében volt Keravill bolt előtt a Teréz krt. 4. szám előtt.


A hivatalos rendőrségi álláspont szerint ismeretlen eredetű robbanás történt, de több jel is arra mutat, hogy a súlyos bűncselekményt gyanítanak – írja a HVG.hu.

A lap értesülése szerint elképzelhető, hogy az elkövető konkrétan azt a rendőrpárost vette célba, akik a robbanásban megsérültek. A járőr ugyanis a megszokott útvonalán haladt. Információink szerint a robbanást megelőzően a helyszín közvetlen közelében, egy kapubeállóban, egy kezében zacskót tartó alakot láttak, aki amikor a járőr elhaladt előtte, kivett valamit a zacskóból és utánuk dobta, majd azonnal visszabújt a beállóba. Két-három másodperccel később következett be a robbanás. Ezt követően az alak azonnal átment az út másik oldalára, de útközben végig a sebesült rendőröket nézte. Úgy tudjuk, a bomba csak kis hatótávolságban végzett komolyabb rombolást- olvasható a HVG.hu oldalán.


Egyértelműen nem gázrobbanás történt a Teréz körúton szombat éjjel, egészen bizonyos, hogy robbanószerkezet robbant fel – mondta Ladocsi Attila igazságügyi tűzszerész szakértő az M1 aktuális csatorna vasárnap déli műsorában.

A szakértő szerint a robbanás környezetében keletkezett elváltozások, károk, a kirakatüveg környékének sérülése, a fal maradványa egyértelműen nagyobb mennyiségű robbanóanyag robbanására utal.

Arra a felvetésre, hogy a robbanás környékén talált szegek miatt elképzelhetőnek tartja-e, hogy csőbomba robbant, a szakértő kifejtette: a csőbomba sokkal kisebb károkat okoz, “és láthatóan nem csőbomba, hanem más, házi készítésű szerkezet robbant fel”. Mint mondta, a csőbombában kevesebb a robbanóanyag.

A szakértő az esetről eddig közölt felvételek alapján azt valószínűsíti, hogy a kirakat előtt volt elhelyezve a szerkezet, ami felrobbant.

Vasárnap kora délután az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke összehívta a testület ülését hétfő reggelre. Molnár Zsolt az MTI-nek elmondta, az ülésen részletes beszámolót vár a hatóságoktól a szombati, Teréz körúti robbanás kivizsgálásának eredményéről, a robbanás lehetséges okairól.

Molnár Zsolt az MTI-hez vasárnap közleményt is eljuttatott, ebben azt írta, a szombat esti ismeretlen eredetű robbanás kivizsgálása a rendőrség kötelessége csakúgy, mint a tényekre szorítkozó, tárgyszerű tájékoztatás.
A civil kontroll biztosítása pedig a nemzetbiztonsági bizottság kötelessége, ezért a vizsgálat eredményéről, a robbanás lehetséges okairól részletes beszámolót vár a hatóságoktól hétfő reggeli ülésén – írta. A bizottságot hétfő reggel 8 órára hívta össze az elnök.

Molnár Zsolt hozzátette: az ügyben csak tárgyszerű tájékoztatásnak van helye, “találgatásokra, spekulációkra, híresztelésekre alapozva nincs helye félelemkeltésnek”, ez pedig – mint írta – minden közéleti szereplő és véleményformáló közös felelőssége.

Mint arról beszámoltunk szombaton, késő este egyelőre ismeretlen eredetű robbanás történt a budapesti Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségben, két rendőr megsérült.

 MTI Fotó: Lakatos Péter


MTI Fotó: Lakatos Péter

Címkék

Kapcsolódó Cikkek