2019. október 16., szerda
Gál

Extra

Eltiltották Jodie Fostertől Ronald Reagan merénylőjét

Édesanyjával lakik és örökre eltiltották Jodie Fostertől és családjától Ronald Reagan egykori amerikai elnök merénylőjét, John Hinckleyt, aki 35 év után nemrég szabadult egy pszichiátriai intézetből.

President Reagan with wife Nancy in George Washington Hospital four days after the assassination attempt by John Hinckley. April 3 1981., Image: 101847106, License: Rights-managed, Restrictions: For usage credit please use;, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Everett

Ronald Reagan és felesége, Nancy nem sokkal a merénylet utána kórházban

„Az elmúlt hónapokban rengeteg levelet, verset és szerelemes üzenetet küldtem, abban bízva, hogy felkeltem az érdeklődésedet. Többször beszéltünk telefonon, de nem volt bátorságom közeledni (…) nem tudok tovább várni arra, hogy lenyűgözzelek” – írta John Hinckley évtizedekkel ezelőtt Jodie Fosternek. A zavart férfi betegesen rajongott a színésznőért. Számtalanszor megnézte a Taxisofőr című filmet, amelyben Robert de Niro egy vietnami veteránt játszott, aki egy szenátor ellen követett el merényletet, hogy megmentse a fiatalkorú prosti – Jodie Foster – életét. Hinckley igazi megszállott lett: amikor a színésznő beiratkozott a Yale Egyetemre, a férfi New Havenbe költözött és követni kezdte Fostert. A színésznő egyértelműen elutasította, végül Hinckley 1981. március 30-án rálőtt Ronald Reaganre, mert azt gondolta, ha valami „jelentőset” tesz, azzal biztosan elkápráztatja Jodie-t.


A férfi hat lövést adott le Reaganre. Az egyik golyó az elnök szóvivőjét, James Bradyt találta el, aki örökre kerekesszékbe került, de egy ügynök és egy rendőr is megsebesült.

Reagant a tüdején érte találat, a golyó gellert kapott egy autón, így fúródott a testébe, valószínűleg ez mentette meg az életét. Az akkor hetvenéves Reagan a saját lábán ment be a kórházba, később azonban haláláig szenvedett ettől a sérüléstől.


Hinckley nem menekült el a helyszínről, azonnal őrizetbe vették. Nem került azonban börtönbe, ami felháborította az amerikaiakat. Beszámíthatatlansága miatt 1982-ben a St. Elisabeth Kórház elmegyógyintézetébe került. Nemrég, 35 év után szabadult, mivel úgy döntöttek, hogy a 61 éves férfi nem jelent már veszélyt a társadalomra. Ettől függetlenül pár szabályt be kell tartania: nem érintkezhet sem Reagan családtagjaival, sem Jodie Fosterrel, a kezeléssel nem hagyhat fel és maximum 80 kilométerre hagyhatja el édesanyja házát. Szabadulása óta persze készültek róla lesifotók, amelyeken egy férfiruhaüzletben nézelődött, de azt is megörökítették, ahogy szendvicset vásárolt.

Jodie Foster attending the Money Monster premiere at Picasso Tower roof in Madrid, Spain on May 18, 2016., Image: 285787562, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca

Jodie Fostert nem közelítheti meg az egykori merénylő (fotók: Profimédia)

EXCLUSIVE: John Hinckley seen shopping in Williamsburg, VA for the first time since his permanent release from he mental hospital. Hinckley was seen shopping at Target and Kohls in Williamsburg, VA. Hinckley was seen looking at jeans, belts, and even picked up a red shirt to see if he liked it but ended up putting it back., Image: 299734649, License: Rights-managed, Restrictions: -ALLCOUNTRY, Model Release: no, Credit line: Profimedia, Splash

A 61 éves John Hinckley állítólag már nem veszélyes a társadalomra

September 10, 2016 - JOHN HINCKLEY JR, the man who tried to assassinate US President Ronald Reagan, has been released from a psychiatric hospital after 35 years. Hinckley was found not guilty by reason of insanity but was sent for treatment to a Washington hospital. In July, a judge ruled that Mr Hinckley, now 61, was not a danger to himself or the public. Pictured: March 30, 1981 - Washington, DC - Assassination attempt on U.S. President Reagan outside the Washington Hilton Hotel. Secret Service Agents grab assassin John Warnock Hinckley Jr., moments after he fired his gun., Image: 173023092, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News

Hinckley meg sem próbált elmenkülni, azonnal leteperték. Tettéért 35 évet töltött a pszichiátrián

Kapcsolódó Cikkek

 • Andy Vajna drámájáról vallott Vajna Tímea

  Andy Vajna drámájáról vallott Vajna Tímea

  Nap mint nap szembesülnie kellett volna az emlékekkel a producernek az Egyesült Államokban, ahol a fia véget vetett az életének, ezért döntött úgy Andy Vajna, hogy haza költözik Magyarországra.

 • Ezért rajong Madár Vera

  Ezért rajong Madár Vera

  Bár a népszerű színésznő nádszál karcsú és vigyáz az alakjára, de imádja a finom falatokat és kimondottan rajong a különleges ételekért.

 • Ilyés Jenifer: Amiért jöttem, az teljesült

  Ilyés Jenifer: Amiért jöttem, az teljesült

  Ilyés Jenifer kissé csalódott, hogy  távoznia kellett a Sztárban Sztár leszekből! A célja azonban így is teljesült: a műsornak köszönhetően ugyanis rátalált egy menedzser, akivel már el is kezdték a közös munkát.