2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Külföld

Emberen hajtanak végre fejátültetést!

A nagy kockázattal járó beavatkozást Kínában végzik el és egy 150 fős személyzet fog felelni azért, hogy minden a lehető legnagyobb rendben menjen a 36 órás műtéten.

A 31 éves Valery Spiridonov egy ritka betegségben, Werdnig-Hoffman-kórban szenved, a gerincét megtámadó betegség miatt gondot okoz neki a nyelés, a rágás és még a légzés is. A következő év elején viszont aláveti magát egy egyedülálló műtétnek, amelyet egy olasz neurológus, Dr. Sergio Canavero fog elvégezni Kínában.


Valery Spiridonov önkét vállalkozott a kockázatos műtétre. Fotó: REX

Valery Spiridonov önkét vállalkozott a kockázatos műtétre.
Fotó: REX

– Habár a műtét nagyon kockázatos, alávetem magam annak, abban bízva, hogy javul az életminőségem. Jelenleg nem tudom magam ellátni, nem tudok járni és állandó felügyeletre szorulok. Szeretném, ha el tudnám látni saját magam és nem szorulnék mások segítségére – mondta a férfi.

A fejátültető operáció, amely 10 millió fontba kerül, 36 órán keresztül tart és 150 egészségügyi dolgozó vesz részt benne. Az orvosok eddig még soha nem végeztek fejtranszplantációt emberen, csak állatokon kísérleteztek, korlátozott sikerekkel. Dr. Hillary Jones, aki nem vesz részt az operációban, nem túl optimistán tekint a beavatkozásra. Mint mondta, előfordulhat, hogy a beteg lebénul, vagy a szervezete nem fogadja el az átültetett fejet.


Dr. Sergio Canavero (balra fent) hisz a műtét sikerességében Fotó: Rex

Dr. Sergio Canavero (balra fent) hisz a műtét sikerességében
Fotó: Rex

A beavatkozást végző Dr. Canavero szerint viszont Valerynak 90 százalék esélye van arra, hogy túlélje a műtétet. Kiemelte, ha sikerül az operáció, akkor a férfi képes lesz beszélni a saját hangján és egy éven belül járni is tud. Xiao -Ping Ren, aki az olasz orvos mellett részt vesz az operáción ezidáig rágcsálókon kísérletezett. Ezidáig több mint ezer egéren végzett el fejátültetést, igaz egyik sem élte túl a beavatkozást.

Kapcsolódó Cikkek