2019. október 15., kedd
Teréz

Külföld

Evakuálják Damaszkusz egyik külvárosát

Megkezdődött mintegy 300 civil evakuálása pénteken Damaszkusz egyik felkelők ellenőrizte külvárosából, Muadamíjéből a kormány és az ellenzék közötti egyezmény értelmében.

A szíriai állami televízió által közölt képsorokon látni lehetett, amint a családok bőröndökkel felpakolva várnak az őket elszállító buszokra, amelyek a szíriai Vörös Félhold felügyelete alatt érkeznek a településre. Az érintetteket a Damaszkuszhoz közeli befogadóközpontokban szállásolják el, csakúgy, mint az egy héttel ezelőtt a közeli Darajából evakuált lakókat.


Az AP amerikai hírügynökség egyik tudósítója arról számolt be, hogy a biztonsági erők átkutatták többtucatnyi férfi, nő és gyerek csomagját, mielőtt engedték volna felszállni őket az autóbuszokra.

Az egykor 28 ezres damaszkuszi előváros lakói a hadsereg három éven át tartó ostroma alatt éheztek és gyógyszerellátmányhoz is alig jutottak hozzá, ugyanakkor a számos helyi tűzszünet miatt – az egy hete szintén kiürített Darajával ellentétben – az épületek nem szenvedtek jelentős károkat.

A felkelők és kormány közötti megállapodás amnesztiát biztosít a fegyvereseknek és helyreállítja az övezetben az állami ellenőrzést. Az egyezmény keretében első körben nagyjából 300 embert evakuálnak, és néhány tucat fegyverest is.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy a darajai akció kényszerkitelepítés volt, és a jövőben több hasonlóra lehet majd számítani a szíriai kormány részéről.

Kapcsolódó Cikkek