EUR: 319,74 Ft
CHF: 280,55 Ft
2019. április 19., péntek
Emma

Életmód

Házinyúlra nem lövünk?

, Image: 272096151, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

A vonzalom nincs tekintettel a családi állapotra (Profimedia)

A munkahelyi kapcsolatok – legyen szó titkos viszonyról, egyéjszakás „tévedésről” a céges buli után vagy éppen egy szárba szökkenő szerelemről – mindig rizikósak. Egy nemzetközi tanulmány szerint a magyarok 39 százaléka bonyolódott már valamilyen viszonyba a munkahelyén, ezzel szemben ez az arány Kínában és Indiában 70 százalékos.

Az amerikai nagyvállalatoknál a munkahelyi szabályzatban is található előírás a szerelmi viszonyra vonatkozóan, sőt többnyire elég szigorú: a szerelmespárokat minimum más munkakörbe helyezik, hogy ne dolgozzanak együtt, de nem ritka az sem, hogy az egyik félt megkérik, keressen másik állást. A vonzalom ráadásul nincs tekintettel senkinek a családi állapotára. Gyakran persze nem történik semmi konkrétum, inkább a flört, a titkos epekedés dominál, nem a megvalósult szexuális vagy érzelmi kapcsolat. Ha azonban átlépjük a határokat, nem egyszerű továbblépni úgy, mintha mi sem történt volna, még akkor sem, ha csupán egy éjszakáról volt szó. A kialakult titkos viszony még bonyolultabb, hiszen a legritkább esetben marad valóban titokban, ugyanis az éles szeműek azonnal kiszúrják, ha megváltozik a rezgésszám két ember között, és borítékolható, hogy elindul a pletyka.


, Image: 228233167, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

(Profimedia)

Nézzük, melyek a legveszélyesebb munkahelyi big love szituációk:

  •  Folyamatos lebukásveszély – Még akkor is érdemes az elején titokban tartani a viszonyt, ha mindkét fél szingli, és életük szerelmét találták meg kollégájukban. A többiek és a főnökség reakciója sokféle lehet, ezért ne kockáztassunk. A pletykát el lehet kerülni azzal, ha bármennyire nehéz is, de nem váltunk titkos üzeneteket, nem hozzuk szóba folyamatosan a másikat és tartjuk a reális távolságot. Amikor viszont felvállaljuk a kedvest, számoljunk minden következménnyel.
  •  Főnökkel ne! – Alapszabály, főleg a titkos viszonyoknál, de minden kollektívában vannak szabálysértők. Ha egyéjszakás kalandról van szó, és kiderül, akkor az embert gyorsan törtető ribancnak könyvelik el, és kiközösítés a vége, de ha igazi, nagybetűs szerelem, akkor sem lesz objektív a megítélés.
  • A munkahely az munkahely – Nem kell mindenben egyetérteni kedvesünkkel, nyugodtan kerülhetünk vele szakmai vitába. Az összetartozás nem jelenti azt, hogy a munkában is mindig egyet kell érteni.
  • A szakítás nehéz dió –  Ilyenkor, ha megoldható, érdemes legalább ideiglenesen átkérni magunkat egy másik munkaterületre, és megbeszélni az exszel, mik azok a játékszabályok, amelyeket minden körülmények között betartunk.

Kapcsolódó Cikkek

  • Digitális méregtelenítés

    Digitális méregtelenítés

    A digitális világ túlpörget és beszippant, ha nem engedjük meg magunknak, hogy lekapcsolódjunk. Egyre többen ismerik fel a szabadságot abban, hogy tudatosan használják az online eszközöket, és vigyáznak arra, hogy a digitális fertőzöttség ne tompítsa az igényeiket.