2019. október 15., kedd
Teréz

Külföld

Hillary Clinton elájult – Videó!

Hillary Clintonnak tüdőgyulladása van – fedte fel orvosa órákkal azután, hogy a Demokrata Párt elnökjelöltje vasárnap rosszul lett, és hirtelen távozott a 2001. szeptember 11-i terrortámadások emlékére tartott ünnepségről.

A felvételen jól látható, hogy Clinton kis híján összecsuklott, és biztonsági embereknek kellett támogatniuk őt, hogy beülhessen autójába. Pár órával később azonban már – a kamerák kereszttüzében – az elnökjelölt mosolyogva lépett ki lánya lakásának ajtaján, és közölte, hogy “remekül” érzi magát.


Nem sokkal ezt követően orvosa, Lisa R. Bardack nyilatkozatban tudatta, Clintont nemrégiben allergiás köhögés gyötörte, és pénteken egy kontrollvizsgálaton kiderült, hogy tüdőgyulladása van. Antibiotikumot adott neki, továbbá tanácsot, hogy pihenjen többet, és módosítsa betervezett programjait.

A doktornő közölte azt is, hogy a vasárnapi rosszullét utáni vizsgálata szerint Clinton teste túlhevült és kiszáradt a megemlékezésen, de már pótolták a folyadékhiányt és szépen javul az elnökjelölt állapota.


Pár órával később Clinton választási stábjának egy tagja közölte, hogy az elnökjelölt tüdőgyulladására hivatkozva lemondta kétnapos kaliforniai kampányútját, amelyre hétfőn indult volna.

A rosszullét ismét vitákat indított az elnökjelöltek egészségi állapotáról és arról, mit kell minderről tudniuk a választóknak.

Az amerikai választók egyrészt aggódnak Clinton egészségéért, másrészt dühösek, hogy miért nem tájékoztatják őket megfelelően az elnökjelölt egészségi állapotáról, amelyet joguk van ismerni.

Az Egyesült Államokban – az európai szokásoktól és hagyományoktól eltérően – valóban nyíltan beszélnek a politikusok egészségi állapotáról, kivált, ha elnökjelöltekről van szó. Sőt: elvárják még a részletes orvosi jelentés nyilvánosságra hozatalát is.

McCain szenátor elnökjelöltségekor született az az a szabály – McCain-protokollnak is nevezik – miszerint minden jelöltnek, aki betöltötte a hetvenedik életévét, vagy korábban komoly egészségügyi problémákkal küszködött, kötelezően nyilvánosságra kell hoznia az állapotáról szóló részletes orvosi jelentést.

Hillary Clinton októberben lesz 69 esztendős. De korábban komoly problémákkal küszködött: 2012-ben elesett, és ennek következtében vérrög alakult ki az agy és a koponya között, s korábban többször is volt trombózis a lábában. Ez ugyan az orvosa szerint rendbe jött, de a volt külügyminiszternek mind a mai napig vérhígítót kell szednie.

A demokrata párti hívek és politikusok aggodalma nem is elsősorban Hillary Clinton egészségi állapotának szól –
bár annak is -, hanem annak, hogy a volt külügyminiszternek már így is hitelességi, szavahihetőségi “deficitje” van. Az ABC News és a The Washington Post legutóbbi közös felmérése szerint a választóknak csak 35 százaléka tartja őt megbízhatónak, szavahihetőnek. S ha az egészségi állapota körüli titkolódzás tovább tart, állítják elemzők, akkor ez arány tovább apad. Ráadásul mindez az elnökválasztási küzdelem finisében, miközben a republikánus elnökjelölt, Donald Trump egyre jobban zárkózik fel.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek