2019. október 15., kedd
Teréz

Egyéb XIII.kerület

Ilyen lesz az új Puskás Ferenc Stadion

Lenyűgöző lesz az új Puskás Ferenc Stadion. A város szívében, Zugló közepén épülő stadion terveit Skardelli György vezetésével készítették el, a látványképek pedig most láttak napvilágot.

14ker_puskas2

A látvány a régi, de minden más új (fotó:epiteszforum.hu)

Három évvel ezelőtt, 2013 áprilisában született kormányhatározat a Puskás Ferenc Stadion jövőjét illetően. Ennek értelmében a 60 éves épület építészettörténeti és városképi szempontból értékes karakterelemeinek – lépcsőpilonok, toronyépület – megtartása, megújítása mellett azok szerves beépítésével egy legmagasabb igényeket kielégítő, XXI. századi stadiont kell építeni.


14ker_puskas

Visszaköszön a múlt (fotó:epiteszforum.hu)

A létesítmény az eltelt több mint hat évtized alatt a minőségéből fakadóan szerves része lett a városképnek, így annak alapjait a jövőben sem szabad megváltoztatni. Az évek során a labdarúgás rendkívüli népszerűségre tett szert világszerte, a stadionok kialakításának mind az európai szövetség, az UEFA, mind a világszövetség, a FIFA előírásainak meg kell felelnie. A megváltozott követelmények miatt az egykor jól működő épület korszerűtlenné vált, így elkerülhetetlen lett az átépítése.

A lelátók elbontása mellett az épület lényeges karakterelemei megmaradnak. A nyugati oldalon lévő lépcsőtornyok a keleti oldalra történő tükrözésével létrejövő két ív között épül fel a mai igényeket legmagasabb szinten kielégítő, a nemzetközi szintű küzdőtérre szerkesztett lelátójú stadion. A lépcsőtornyok az egykori és az új kompozíció meghatározó elemei, azokat eredeti funkciójuk megtartásával, az eredeti tervek felhasználásával építik újjá. A lépcsőtornyok továbbra is a középső és a felső lelátórészek nézőkkel való feltöltését, illetve az onnan való menekítést szolgálják. A ráépítéssel kiegészített toronyépület múzeumi funkciót kap, amely egyúttal a jelentős külföldi létesítményekből jól ismert és kedvelt stadiontúrák kiindulási és befejezési pontja lesz. A múzeum tematikáját tekintve alapvetően a magyar labdarúgás több mint százéves történetére nyújt visszatekintést, azon belül kiemelkedő szerepet kap az Aranycsapat és kapitánya, Puskás Ferenc relikviáinak bemutatása.


14ker_puskas3

Tágas belső tér várja a szurkolókat (fotó:epiteszforum.hu)

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.

 • Mi lesz a kultúrával?

  Mi lesz a kultúrával?

  Botka László ebben az időpontban és helyszínen fogja megtartani kampányzáró rendezvényét, ezért marad el a Chili Weekend.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.