EUR: 330,25 Ft
CHF: 300,44 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Egyéb IX.kerület XXI.kerület

Itt aztán el lehet szállni!

A szabadtéri programokra kilátogatók helikopterszimulátorral találkozhattak idén nyáron. Egy ilyen járművet nem könnyű vezetni, épp ezért fejleszti a koncentrációs képességet, jó szórakozás, de a fóbiásoknak is segít.

Helikopter szimulátor, kislány neve Anna (Fotó: Máté Krisztián)

Az országban egyedülálló ez a helikopter szimulátor(Fotó: Máté Krisztián)

A Surján András által üzemeltetett Sikorsky S-61 Sea King helikopterszimulátor azzal a szoftverrel működik, amelyet a NASA, a Lockheed, a svéd légierő és a Boeing is használ. Aki ebbe beül, valós repülési élményt szerezhet.


– Léteznek helikopterszimulátorok, de egy professzionális célra használt gép egy órára 250 ezer forintba kerül. Ezt szórakoztatási célra találtam ki, de a szakmának is megtetszett, oktatók is hoznak hozzám tanulókat gyakorolni. A honvédségnek van ilyen, de civil célokra ez az egyetlen az országban – mesélte a Lokál Extrának Surján András.

Helikopter szimulátor, kislány neve Anna (Fotó: Máté Krisztián)

Itt nagyon sok mindenre kell figyelni(Fotó: Máté Krisztián)

Repülés közben látni a tájat, házakat, mozgó autókat, vonatokat és akár egy repülőgép-hordozóra vagy olajfúró platformra is le lehet szállni. Teljesen megadja egy valós helikopter élményét. – Ez nagy kihívás, az összes légi jármű közül helikoptert a legnehezebb vezetni. Van egy fix telephelyem, de ki is járok rendezvényekre, ha hívnak. Egyszer jött egy ötven év körüli társaság, az egyik tag egy MiG-et vezetett harminc évig. Szemmel láthatóan be volt rezelve, mert tudta, hogy helikoptert a MiG-nél is nehezebb vezetni. Van két pedál, szükség van mind a két kézre, és közben ki is kell nézni az ablakon, hogy merre megyünk. Húsz műszer van, de itt elég csak kettőt figyelni. Aki kipróbálja, általában egy hétig vigyorog utána. A repülés élménye mindenkit vonz, de közben ez egy nagyon komoly koncentrációfejlesztés is – magyarázta a tulajdonos.


– Egy pszichológus is el szokta hozni hozzám azokat a pácienseit, akiknek aerofóbiájuk van. Ugyanis beülnek és annyi mindenre kell figyelniük, hogy működtessék a szimulátort, hogy nem jut eszükbe a félelmük, és amikor a végén szembesülnek ezzel meg azzal, hogy valóban nem lett semmi bajuk, nagyon felszabadító érzés számukra.

A szimulátor kilencéves kortól próbálható ki, hiszen el kell tudni érni a pedált, és a kisebbeknek még nem elég fejlett a mozgáskoordinációjuk. 

– A legidősebb vendégem egy nyolcvanéves úr volt, aki születésnapjára fizette be magát. Azt mondta, hogy ötven éve vágya helikoptert vezetni. És sikerült neki!

Helikopter szimulátor, kislány neve Anna (Fotó: Máté Krisztián)

Anna helyett anyukája vezetett, de a kislány így is élvezte a „repülést”

 

Hova repül a szimulátor?

Mindenki kiválaszthatja, hova akar repülni, azaz mit szeretne látni a szimulátor élethű monitorain. Úti cél lehet Mykonos Görögországban, Tenerife, Llanbedr Walesben, Seattle, a Grand Canyon és Nashua az USA-ban, Lugano, Innsbruck, Walldorf, Zalaegerszeg, Gödöllő, Sármellék és Tököl.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kinyitották a Kikötőt

    Kinyitották a Kikötőt

    A Kikötő Közösségi Sziget Nyílt Napján ingyenes családi, gyermek, ifjúsági programokkal várták az érdeklődőket!

  • Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Lázár János: Jól haladnak a tram-train munkálatai

    Jelen pillanatban nincs akadálya annak, hogy 2021 őszén járjon a Tram-Train – ismertette Lázár János. A projektért és a dél-alföldi közlekedés fejlesztéséért felelős kormánybiztos hozzátette, Hódmezővásárhelyen a jövő év tavaszára befejeződik a kivitelezés.