EUR: 332,13 Ft
CHF: 301,37 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Belföld

Kemény nők kellenek fegyőrnek – női börtönben járt a Lokál

A hazánkban fogva tartott 18 ezer ember hét százaléka nő, így egyre nagyobb szükség van női fegyőrökre. Nagy Norina főtörzsőrmester tíz éve szolgál a büntetés-végrehajtásban és állítja: nem unja a szakmáját. De elismeri: ehhez a foglalkozáshoz kőkemény személyiségre van szükség.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

A börtön ablakába nem csak az elítéltekre nem süt be a nap – csakhogy azt, aki mindennap elhagyja a rácsos házat, ez kevésbé érdekli.


– Rendészeti szakközépiskolába jártam és elvittek minket a Kozma utcába börtönlátogatásra, ahol megpecsételődött a sorsom – meséli történetét Nagy Norina, aki az érettségi óta, vagyis 10 esztendeje szolgál felügyelőnőként. – A szüleim kissé furcsán néztek rám, amikor bejelentettem, mire készülők, de elfogadták a döntésemet. És én sem bántam meg. Amíg érzem a fizikai és lelkierőt, addig ezzel akarok foglalkozni – jelenti ki határozottan az egyébként csinos, kedves, nyitott fiatal nő, aki azonban ezt az arcát a civileknek, ismerősöknek tartogatja. Ha elítélthez szól, arca merev, talán már szigorú kifejezést ölt.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– Itt, a Gyorskocsi utcai intézményben a fogvatartottak többsége nő, csak néhány férfi akad. De hiába vagyunk nők mindannyian, itt nincs helye a csajos társalgásnak. Szigorúan magázódunk a fogvatartottakkal, így nem borulnak a viszonyok – állítja a felügyelőnő.


Márpedig a rács mögött szigorú rendszer működik. A nap reggelivel, fürdéssel indul, a rabokat kisebb csoportokban viszik tisztálkodni. A „hölgyeknek” ez naponta jár, a „dolgozó” férfiaknak szintén. Aki nem dolgozik, hetente látogathatja a zuhanyzót, de a 4–8 fős zárkákban mindenütt van mosdó és lavór.

– A jogszabályok szerint egy jogerősen elítélt férfinak három négyzetméter, egy nőnek vagy fiatalkorúnak három és fél, míg egy előzetesen fogva tartott személynek négy négyzetméter helyet kell biztosítani. A hazai büntetés-végrehajtási intézetek kihasználtsága igen magas, de a következő években kilenc új börtön épül – magyarázza a felügyelőnő, aki állítja: bár férfi elítéltekkel is érintkezik, és „kemény csajokra” is kell figyelnie, 10 év alatt nem volt szükség arra, hogy fizikai erőszakot alkalmazzon.

Fotó: Mészáros Diána

Fotó: Mészáros Diána

– Tudok úgy szólni, hogy az elég legyen – mondja nevetve. – Na, nem kiabálásra gondolok. De itt már ismerem a fogvatartottak 90 százalékát, ők is ismernek, tudják, meddig mehetnek el. A férfiak sem szemtelenek. Ha bókolni kezdenek, azzal szerelem le őket, hogy „csak az ingerszegény környezet miatt látnak csinosnak”. Ilyenkor nevetgélni kezdenek, s ezzel vége is a személyeskedésnek.

Szent Adorján: smasszerből mártír

Adrianus valamikor a II.–III. század fordulóján teljesített szolgálatot Maximianus császár alatt Nikomédia (a mai törökországi Izmit) városában. A bálványimádó császár által bebörtönzött keresztények felügyelőjeként a rabokat faggatta állhatatosságuk okáról, s amikor ők a kereszténységükkel magyarázták a boldogan vállalt mártírhalált, Adrianus is kiállt társai elé és vállalta kereszténységét.

Magyarországon 21. alkalommal országszerte 29 büntetés-végrehajtási intézetben közel 9000 dolgozó ünnepli Szent Adorján napját holnap, szeptember 8-án.

St_adrianus

Kapcsolódó Cikkek