EUR: 331,18 Ft
CHF: 301,37 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Tech

Még egyszerűbb lesz mobillal fizetni

Európában elsőként a Gránit Bank vezet be új generációs, a Mastercard technológiáján alapuló banki mobiltárcát. Ennek köszönhetően mostantól már nem csak a csúcskategóriás mobilok tulajdonosai élvezhetik a kényelmes fizetés előnyeit, hiszen a szolgáltatás igénybevételére a legtöbb olcsóbb mobil is képes.

Mi az az NFC?

NFCAz NFC (Near Field Communication) egy rövid hatótávú kommunikációs szabvány okostelefonok és más elektronikus eszközök között, amely egymáshoz érintéssel vagy egymáshoz nagyon közeli helyezéssel (maximum pár centiméter) hoz létre kapcsolatot. A technológia mára annyira elterjedt, hogy már 30 ezer forint környékén is válogathatunk az NFC-képes telefonok között.

Több hónapos zárt körű teszteket követően a Gránit Bank ügyfelei részére a mai naptól indítja el a Gránit Pay szolgáltatást, amely egy új generációs, a Mastercard technológiáján alapuló banki mobiltárca. Az alkalmazással a hagyományos bankkártya pillanatok alatt a mobiltelefonra telepíthető, és ezt követően érintőkártya-képes elfogadóhelyeken bárhol a világon lehet bankkártya nélkül, pusztán a mobilunk használatával fizetni. A Gránit Bank alkalmazásán kívül ehhez egy NFC-képes (lásd keretes írásunkat) androidos mobiltelefonra van szükség.


Bármilyen bankkártyával működik

A technológiai megoldásnál a pénzintézet arra törekedett, hogy a szolgáltatás használata a lehető legegyszerűbb és legkényelmesebb legyen. Csak néhány gombnyomás a mobilkészüléken futó Gránit eBank alkalmazásban, és már indulhat is a fizetés. Nincs szükség speciális SIM-kártyára, nem kell külön speciális bankkártyát igényelni, nem kell lefényképezni a bankkártyát vagy adatokat beírni a telefonba, és akár érintős funkcióval nem rendelkező bankkártya is digitalizálható a bank megújult mobilapplikációjának segítségével.


 

NFCpayment

Az olcsóbb telefonokkal is működik a rendszer

 

Technológiai újdonság

A Gránit Bank megoldása már a Mastercard új generációs technológiáira épít és a mobiltelefon NFC-funkcióját használja. Magyarországon a Gránit Bank az első, amely ilyen technológiát használó mobiltárcát fejlesztett ki, de ez egyben európai elsőség is, hiszen saját banki mobilalkalmazásban Európában először jelenik meg az a technológia, amelyet eddig az Apple fizetési megoldása, az ApplePay és az androidos telefonokon elérhető Android Pay is használ.

Az új generációs mobilfizetés technológiai újdonságának lényege, hogy a kártyás fizetés adattárolása nem a mobil telefon SIM-kártyáján történik, így a mobilra letölthető digitális bankkártya használata is független a telekommunikációs cégektől.

A Gránit Pay igényléséhez nem kell személyes megjelenés, nem kell SIM-kártyát cserélni, nem kell ezt a szolgáltatást külön igényelni a banktól, pusztán egy erre alkalmas telefonra és a Gránit Bank által kiadott kártyára van szükség, hogy pár pillanat alatt letölthessék a Gránit eBank mobilalkalmazását, és máris használható a digitalizált kártya.

 

20160913_095540

Akár a parkolási díjat is fizethetjük az újfajta mobiltárcán keresztül

 

Jól pörög a digitális modell

A Gránit Bank 185 milliárdos mérlegfőösszeggel és 125 millió forint adózás előtti eredménnyel zárta 2016 első nyolc hónapját. A mérlegfőösszeg tekintetében 49 százalékos a növekedés, az eredmény pedig több mint kétszerese az előző év azonos időszakának és meghaladja a tervezettet is. A nyereség növekedése egyértelműen az üzleti aktivitás dinamikus és kiegyensúlyozott bővüléséből ered. Az eszközportfólió az év első nyolc hónapjában meghaladta a 70 milliárd forintot, ami 55 százalékkal magasabb az egy évvel korábbihoz képest.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek