EUR: 332,13 Ft
CHF: 301,79 Ft
2019. október 14., hétfő
Helén

Egyéb

Megette a kvóta az ellenzéket

Emlékeznek még arra, amikor az MSZP fideszes álproblémaként jellemezte a bevándorlást? Ehhez képest ma ott tartunk, hogy a szocialisták is nemmel szavaznának a kötelező kvótára. Ha lenne, merthogy szerintük ilyesmiről nincs szó.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

Totális hátraarcot mutatott a Magyar Szocialista Párt (MSZP) kvótaügyben, miután stílszerűen Brüsszelben bejelentették, hogy elutasítják a kényszer-betelepítés ötletét és támogatják a kormány ez elleni harcát. Az új irányt maga a két hónapja megválasztott szocialista elnök, Molnár Gyula vázolta fel, aki, ha lehet, még ennél is meglepőbbet mondott egy, a napokban tartott háttérbeszélgetésen: a menekülthullám kapcsán a magyar kormány időben és jól reagált, míg az Európai Unió késlekedett. A baloldali pártvezér talán maga is megijedt attól, miket beszél, legalábbis gyorsan hozzáfűzte, hogy az október 2-ai kvótanépszavazást továbbra is feleslegesnek tartja, mert valójában nincs semmilyen kvóta. De ha volna, akkor még az országgyűlésben is hajlandók lennének a kormány oldalán szavazni. Ez mindenesetre komoly elmozdulás arról a pontról, amikor a szocialista elnökség még szükségesnek tartotta a menekültek szétosztását.


Biztos nem a kvótára

Érvényes lehet az október 2-i népszavazás – ez derült ki a Publicus Intézet felméréséből. A megkérdezettek 53 százaléka azt mondta, biztosan elmegy majd szavazni. Érvényes szavazáshoz a választópolgárok legalább felének kell részt vennie a referendumon. A mostani állás szerint a népszavazáson az összes megkérdezett 67 százaléka a kvóta ellen, míg 15 százaléka a kvóta mellett voksolna.

Arról, hogy pontosan mi okozhatta a pálfordulást, megkérdeztük Kiszelly Zoltán politológust. A szakértő szerint egyszerűen arról van szó, hogy a párt „le akar szállni a döglött lóról”, az európai baloldali tömörülés vezetése (Molnár Gyula brüsszeli útján Martin Schulzcal, az Európai Parlament szocialista elnökével is egyeztetett) pedig ezt most meg is engedte nekik.

– Akárhogy is, az MSZP próbálkozása teljesen hiteltelen, hiszen továbbra sem vállal fel egy fix álláspontot, hanem a régi recept szerint sumákol – összegzett. Ez a kommunikáció leginkább a baloldal szimpatizánsait zavarhatja, hiszen továbbra sem egyértelmű, milyen döntést ajánlanak a szocialisták az egy hónap múlva esedékes kvótanépszavazáson.


Az MSZP sodródásával párhuzamosan a kisebb baloldali pártok – az Együtt, a PM és a MoMa – már azzal álltak elő, hogy közösen kampányolnak majd a népszavazás bojkottálása mellett. A DK hasonlóan gondolkodik, ugyanakkor ebben az összeborulásban – ki tudja, miért? – mégsem vett részt. Meglehet, nincs is rá ideje, mert éppen a saját portája rendbe rakásával van elfoglalva. Kerék-Bárczy Szabolcsot, a Gyurcsány Ferenc vezette párt elnökségi tagját ugyanis miután a 168 Órában megírta, hogy „a DK politikája megbukott”, először megdorgálták, majd kis is rúgták a soraikból. Úgy tűnik tehát, hogy a kvóta szépen lassan felzabálja a baloldalt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.

 • Mi lesz a kultúrával?

  Mi lesz a kultúrával?

  Botka László ebben az időpontban és helyszínen fogja megtartani kampányzáró rendezvényét, ezért marad el a Chili Weekend.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.