2019. október 17., csütörtök
Hedvig

Külföld

Merkel: Legszívesebben visszaforgatnám az idő kerekét

Legszívesebben “visszaforgatnám az idő kerekét”, mert Németországot felkészületlenül érte a menekültválság – mondta Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke hétfőn Berlinben.

A politikus a vasárnapi berlini tartományi választás eredményeit értékelő tájékoztatón hangsúlyozta: pártelnökként és kancellárként vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért.


Elmondta: nemigen akarja többé megismételni, hogy “sikerülni fog, megoldjuk” (wir schaffen das), mert ez a kijelentés tartalom nélküli, “üres szólammá” vált, és “sokakat sért”.

Kiemelte: Németország “nem az integráció világbajnoka”, és ha a lakosságnak a menekültpolitikában irányváltást sürgető 82 százaléka azt akarja, hogy ne ismétlődjék meg a menedékkérők tavalyi tömeges, ellenőrizetlen beáramlása, akkor teljes az egyetértés, mert “éppen ezért harcolok én is”.

Feltételezhető, hogy Angela Merkel belátta vereségét, hiszen pártja szimbolikus vereséget szenvedett el vasárnap a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi választásokon: éppen egy évre rá, hogy a német kancellár bejelentette, megnyitják a határokat a menekültek előtt, a CDU mindössze 19 százalékos eredményre volt képes. Ezzel a helyi politikai erők rangsorában a harmadik helyre szorultak vissza. A CDU történetében a háború óta nem volt ilyesmire példa, Angela Merkelnek pedig azért is lehet különösen fájó, mert a saját választókörzete is ebben a tartományban van.

Kapcsolódó Cikkek