EUR: 329,88 Ft
CHF: 300,10 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Belföld

Miért sétálhatott el szabadon Budaházy?

Gyakorlott jogászok is meglepődtek azon, hogy bár terrorcselekmények miatt 13 évre ítélte a Fővárosi Törvényszék Budaházy Györgyöt, az egykori hídfoglalót, a bíróság mégsem rendelte el előzetes letartóztatását. A Központi Nyomozó Főügyészség fellebbez az ítélet ellen.

Budaházy Györgyöt 13 év fegyházra, 14 társát pedig 5–12 év közötti letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék terrorcselekmények elkövetése miatt. Az elsőfokú ítélet szerint a bűnszervezet tagjai együtt terveztek el és hajtottak végre több erőszakos cselekményt, a bíróság mindezek ellenére egyikük esetében sem rendelte el az előzetes letartóztatást. A nem jogerősen elítélt terroristák vezetője, Budaházy György és hat vádlott-társa esetében házi őrizetet, három vádlott esetében lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el – vagyis egyetlen elítéltnek sem kell rács mögé mennie a másodfokú eljárásig.


– A Központi Nyomozó Főügyészség minden végrehajtandó szabadságvesztésre ítélt vádlott esetében fellebbezést nyújtott be a kényszerintézkedés ellen. Álláspontunk szerint indokolt lenne a vádlottak előzetes letartóztatása, mert az 5–13 év közötti szabadságvesztés-büntetések súlya már önmagában megalapozza a szökés, elrejtőzés veszélyét – hangsúlyozta lapunk kérdésére válaszolva Nagy Andrea, az ügyészség szóvivője.

– Valóban meglepő az enyhe kényszerintézkedés egy ilyen ügyben – reagált a Lokálnak dr. Kamarás Péter ügyvéd. – A bírói gyakorlatban nem nagyon található precedens terrorcselekmények ügyében hozott ítéletre, de általánosságban elmondható, hogy az öt évnél súlyosabb büntetési tétellel fenyegetett bűncselekmények elsőfokú ítélethirdetése után előzetes letartóztatásba szokták helyezni a nem jogerősen elítélt személyeket.


Az ismert védőügyvéd szerint talán az indokolhatta az ügyben a házi őrizet elrendelését, hogy az ügy 2009 óta húzódik.

Ugyanakkor Budaházy nyilatkozataiban a koncepciós eljárásról hangoztatott véleményét támasztja alá azzal, hogy nem került előzetesbe:

– A kényszerintézkedés kapcsán a bíróság sokkal jobban mérlegelte a jogot vagy az emberi jogot… Úgy látszik, ezzel kapcsolatban nem volt semmilyen megrendelés vagy elvárás (mint az ítélettel kapcsolatban… – a szerk.) – közölte Budaházy percekkel az ítélethirdetés után.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Orbán Viktor: A haza nem lehet ellenzékben

    Hétfőn megkezdődött az Országgyűlés őszi ülésszaka. A kormányfő értékelő beszédet tartott, melyben beszámolt arról, hogy a kormány minden polgármesterrel együttműködik, valamitn szóba kerültek a környezetvédelem fontosabb kérdései is.

  • További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    További melegrekordok dőltek meg hétfőn

    A hajnali után további melegrekordok dőltek meg hétfőn. Az új országos napi rekord 28 Celsius-fok lett – tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI-t.