2019. október 15., kedd
Teréz

Egyéb I.kerület XI.kerület

Nádasdy Borbála: A francia férjem hazakísért

Nádasdy Borbála grófnő 17 évesen kényszerült elhagyni szülőföldjét, 56 évet élt külföldön, míg tavaly nyáron Jean Poyeton francia építész férjével együtt végleg hazaköltözött. Mencshelyen a Jean tervezte présházban, Budán a Gellérthegyen laktak. A közös itthoni élet egy évig tartott fél évszázados szerelem-szeretetszövetségükből. Nádasdy Borbála férje halála óta először a budaörsi könyvtárban beszélt életéről, a női sorsról.

Nádasdy Borbála-könyvek

Gróf Nádasdy Borbála ízes életrajzi köteteiben derűsen és reményt adva beszél a nem mindig könnyű női sorsról

Gróf Nádasdy Borbála kényszerű száműzetése alatt volt filmsztár, feleség, édesanya, pénztárosnő, fogorvos asszisztense, fotómodell, eladónő, hullamosó, majd a balettpedagógusi hivatást választotta, és innen ment 30 év után nyugdíjba. A grófnő eddig négy kötetben írta meg memoárját, amelyben nem panaszkodva, hanem reményt és derűt sugárzóan tárja fel olvasóinak küzdelmes, kalandos életét. Az Úton-útfélen című ötödik kötet pedig már a hazai író-olvasó találkozók, új barátságok történetét örökíti meg.


Nádasdy Borbála-dedikáció

Nádasdy Borbála dedikál

– Jean távoztával újabb nehéz időszaka kezdődött az életemnek. A szomorúság, a fájdalom és a hiány mellett azonban óriási erőt ad, hogy a francia férjem hazakísért, és az volt a kívánsága, hogy magyar földbe temessék el, most ott nyugszik édesapám és édesanyám sírja mellett. Nekem pedig tennem kell a dolgom tovább, amíg szükség van rám. Elkezdtem már írni a következő könyvem, járom az országot és igyekszem megosztani az emberekkel azt a sok tapasztalatot, amit a világban kaptam, és elmondani, mi az, ami hazahozott és végérvényesen ideköt engem.

Nádasdy Borbála és Erzsébet

Gróf Nádasdy Pál lányai: Borbála és nővére, Erzsébet együtt látogatott el a Budaörsi Könyvtárba

– Mi a szüleinktől azt tanultuk, hogy nem a vagyon számít, hanem az emberi érték. A jövőn most kell dolgoznunk, a reményt magunkban hordozzuk, gyermekeinkben, unokáinkban lakozik. Két fiam van és három unokám. Ők kell tudjanak túlélni, hűségben helytállni. Mindig minden körülmények között embernek maradni. Mi otthonról ezt kaptuk és ezt adjuk tovább derűsen, a Gondviselésre hagyatkozva.


Nádasdy Borbála és Jean

Jean Poyeton Klebelsberg Kúnó Villányi úti szobrához is elkísérte feleségét

Jean Poyton francia építész

Jean Poyeton francia építésszel 3 éve gróf Bethlen István egész alakos szobának felavatásán is találkoztunk a Szent György téren

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.

 • Mi lesz a kultúrával?

  Mi lesz a kultúrával?

  Botka László ebben az időpontban és helyszínen fogja megtartani kampányzáró rendezvényét, ezért marad el a Chili Weekend.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.