2019. október 15., kedd
Teréz

Tech

Napi jótanács: Ne használd a Galaxy Note 7 okostelefonod repülőgépeken!

Az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) figyelmeztetést adott ki légitársaságoknak, amelyben a Samsung Galaxy Note 7 mobil okostelefon készülék használatának mellőzését javasolja a repülőgépeken.

A Samsung Electronics dél-koreai vállalat a múlt héten jelentette be a Galaxy Note 7 készülékek visszahívását a töltéskor túlhevülő, ezért robbanás- és gyulladásveszélyes akkumulátor miatt.


Az illetékes amerikai hatóság közleménye szerint “erősen ellenjavallt” a Samsung Galaxy Note 7 készülékek bekapcsolása, illetve a csomagban való feladása a repülőgépeken az utóbbi időkben történt incidensek miatt.

Az amerikai figyelmeztetés kiadása után pár órával a japán közlekedési minisztérium is hasonló utasításban arra kérte a japán légitársaságokat, hogy tájékoztassák az utasokat a Samsung új mobiltelefonjára vonatkozó korlátozásokról.


A Singapore Airlines és három ausztrál légitársaság, a Qantas Airways Ltd, a Jetstar Airways és a Virgin Australia Holdings Ltd a héten már betiltotta a készülékek bekapcsolását és töltését repülőgépein.

A FAA ajánlása alapján az utasok felvihetik ugyan készülékeiket a repülőgépekre, de nem kapcsolhatják be azokat és nem csatlakoztathatják a gépek fedélzeti szórakoztató rendszerének USB-portjához sem.

A második legnagyobb amerikai légitársaság, a Delta Air Lines Inc közölte, hogy folyamatos kapcsolatban van a légügyi hatósággal és a biztonsági szempontokat szem előtt tartva vizsgálja az esetleg szükségessé váló intézkedéseket. Az United Continental Holdings Inc és az American Airlines Group Inc egyelőre nem reagált a FAA felhívásával kapcsolatban tett hírügynökségi megkeresésre.

Az amerikai légügyi hatóság ajánlása nem kötelező érvényű a légitársaságokra nézve. A FAA már korábban is jelezte a légitársaságoknak, hogy általában nem javasolt lítium-ion akkumulátorokat szállítani a repülőgépek rakterében, az utasokat pedig fel kell kérni, hogy ne a feladott, hanem a fedélzeti csomagban szállítsák azokat.

A Samsung két hét alatt 2,5 millió darabot szállított ki az új modellekből az üzletekbe. A csereakció hónapokig is eltarthat.

Kapcsolódó Cikkek