EUR: 330,32 Ft
CHF: 300,43 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Sport

Róma mégsem akar olimpiát 2024-ben

Róma kiszáll a 2024-es olimpia rendezéséért folyó versenyfutásból. Virginia Raggi polgármester megvonja a támogatását a pályázattól. Budapest esélyei megnőttek.

A júniusban megválasztott főpolgármester az anyagi nehézségekkel és korrupciós botrányokkal küszködő Róma számára nem tartja túlságosan fontosnak a nyolc év múlva esedékes játékok megrendezését. A bejelentés nyomán Rómának szinte semmi esélye sincs, mivel a főváros támogatása döntő jelentőségű. Úgy még egyetlen város sem rendezett játékokat, hogy nem állt mögötte a városvezetés. Giovanni Malagónak, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) elnökének korábbi nyilatkozata szerint, szégyen lenne, ha Róma visszalépne a pályázattól, s ez az olasz sportélet veresége is lenne, hiszen „a politika beleszólt és felülírta a sport döntéseit”.


A 2024-es olimpia költsége egyébként nem Róma lakosságát terhelné és mintegy 177 ezer munkahelyet teremtene. A felmérések szerint a 18 és 25 év közöttiek többsége támogatja a kandidálást. Ha Róma lemond a jelölésről, a következő harminc vagy akár ötven évre eleshet az újabb olimpiai rendezéstől.

Róma visszalépése révén Budapest mellett már csak Los Angeles és Párizs marad versenyben. A francia főváros 145 millió eurót (közel 44,5 milliárd forint) fektet be a város sportinfrastruktúrájának fejlesztésébe. A Bercybe tervezett arénára 30, a vizes központra 21, az edzőközpontokra 25, az olimpiai falura pedig 4 millió eurót különítenek el.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egy év múlva Limában dönt a helyszínről.

Róma, 2016. február 17. Luca Cordero di Montezemolo, a római pályázatot elkészítő bizottság elnöke a 2024-es nyári olimpia rendezési jogáért benyújtandó római pályázat bemutatásán Rómában 2016. február 17-én. (MTI/EPA/Angelo Carconi)

Róma, 2016. február 17.
Luca Cordero di Montezemolo, a római pályázatot elkészítő bizottság elnöke a 2024-es nyári olimpia rendezési jogáért benyújtandó római pályázat bemutatásán Rómában 2016. február 17-én. (MTI/EPA/Angelo Carconi)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek