EUR: 330,93 Ft
CHF: 300,81 Ft
2019. október 21., hétfő
Orsolya

Extra

Schobert Norbi: Felkészültem rá, hogy anyukám megvakulhat

Nem javul Schobert Norbi édesanyjának állapota. A súlyosan cukorbeteg Judit asszonynak nagyon megromlott a látása, fia szerint az sem elképzelhetetlen, hogy egy-két éven belül megvakul és ápolásra szorul.

A fitneszguru gőzerővel dolgozik és évről évre emberek ezreinek változtatja meg az életét, ám eközben édesanyja cukorbetegség miatt megromlott egészségéért aggódik. Judit asszony közel három évtizede tartó küzdeleméről maga mesélt tavaly a Lokál Extrában.


Rubint Réka Schobert Norbi és családja (Fotó: Máté Krisztián)

(Fotó: Máté Krisztián)

– Sajnos nem edzhetek a szemem miatt, ugyanis a cukor miatt bevérzett a szemfenekem, és azóta két műtéten vagyok túl. Az első elég fájdalmas volt, levették a szürke hályogot és kitisztították a szemem. Utána szilikonzselét ültettek be, aminek fél évig ott kell maradnia. Amint ez az időszak letelik, megkezdjük a lézeres kezeléseket, de kérdés, hogyan reagálok ezekre. A jobb szememmel már csak sziluetteket látok – mondta akkor Judit asszony.

Schobert Norbi, Rubint Réka Alakreform stúdió megnyitója (Fotó: Máté Krisztián)Norbival legújabb, gluténmentes és szénhidrát csökkentett termékei bemutatóján találkoztunk, ahol arról mesélt, hogy édesanyja állapota a speciális kezelések ellenére sem javul, sőt lélekben már fel kellett készülnie arra az esetre is, hogy Judit asszony elveszítheti a látását.


– Korához és állapotához képest jól van, de sajnos nem lát jobban a kezelések után sem. 72 éves, harminc éve küzd a cukorbetegséggel, valamint az ebből fakadó egészségügyi problémáival. Nem javul az állapota, most már annak örülünk, hogy nem romlik tovább. Egyelőre még boldogul egymaga, de gondolnom kell arra, hogy ez nem lesz mindig így. Fel kell készülnöm, hogy esetleg egy-két év múlva nem fog látni és segítségre lesz szüksége – mondta megrendülten Norbi, aki nem győz hálát adni a sorsnak, hogy a gyerekeket elkerülték a komolyabb egészségügyi problémák.

schobert mama_fb– Egy-két fülfájáson kívül jóformán semmi bajuk nem volt a gyerekeknek. Ha lázasak voltak, mindig „nagymamáztak” és persze megettek mondjuk egy zacskó gumicukrot. Nehéz a nagyszülőknek megmondani, hogy bár ők másképp élnek, mi így neveljük a gyerekeinket. Az idősebbeket eleve nagyon nehéz megváltoztatni, de például pont az anyukám az, akinek az életminőségén sokat javítottak a termékeim.

Egymillió embert érint a cukorbetegség Magyarországon

Magyarországon az egyik legelterjedtebb, már-már népbetegség a diabétesz. Egy 2014-es statisztika szerint hazánkban minden tizedik ember érintett, a szám azóta tovább nőhetett. A betegség egyrészt terápiával, másrészt drasztikus életmódváltással jól kezelhető vagy szinten tartható, azonban súlyosabb esetekben vakságot, illetve vese- és érrendszeri problémákat okozhat.

Kapcsolódó Cikkek