2019. október 15., kedd
Teréz

Egyéb IV.kerület

Sikeres fél szezon vannak túl a birkózók

Újpesten, közvetlenül a Szusza Ferenc Stadion mellett egy kék kerámiacsempés borítású épület áll, amelyet az újpesti birkózószakosztály tekint otthonának. Kapuvári Gábor szakosztályvezetővel beszélgettünk többek között az utánpótlás-nevelésről és az újonnan kitűzött célokról.

Újpesti gyermek birkózás ( Fotó: Sáfár Tibor)

A gyerekek is kemény edzéseken vesznek részt ( Fotó: Sáfár Tibor)

A több mint százéves múltra visszatekintő klubból rengeteg tehetséges birkózó került ki. Elég, ha csak az olimpiai bajnok Farkas Péter vagy Polyák Imre nevét említjük. Sőt a riói olimpián is járt újpesti birkózó a 23 éves Németh Zsanett személyében, aki idén Európa-bajnoki címet tudott szerezni.
– Zsanettnek ez volt élete első olimpiája – mondta Kapuvári Gábor szakosztályvezető a Lokál Extra megkérdezésére. – Ez a harmadik világversenye, tehát nem új neki a nemzetközi közeg. Nagyon tehetséges, nagy lehetőség rejlik benne.
Azt is megtudtuk, hogy bár Varga Ádám is kiharcolta az indulás jogát, a hazai válogatón kikapott, ezért Kiss Balázs utazhatott az olimpiára. Ennek ellenére – vagy talán épp ezért – Kapuvári Gábor sikeresnek minősíti az eddigi idei szereplést.
– A 76 kilós Szabó László Európa-bajnoki bronzérmet szerzett kötöttfogásban, a 23 év alatti korcsoportban Németh Zsanett lett Európa-bajnok, de ezenkívül van felnőtt magyar bajnoki címünk is – mondta Kapuvári, aki hozzátette, a versenyek szervezéséből is kiveszik a részüket, hiszen Újpesten rendezték például a női szabadfogású felnőtt magyar bajnokságot.


Újpesti gyermek birkózás Boros Barnabás es Balogh Szabolcs ( Fotó: Sáfár Tibor)

Boros Barnabás es Balogh Szabolcs az edzésen sem kímélte egymást
( Fotó: Sáfár Tibor)

A kitűzött célok között szerepel természetesen a további érmek és bajnoki címek begyűjtése minden korosztályban.
– A szezon két részre oszlik. Ősszel vannak a szabadfogású, tavasszal pedig a kötöttfogású versenyek. A gyerekekkel jelenleg a Budapest-bajnokságra, a diákolimpiára és a magyar bajnokságra, a felnőttekkel és utánpótláskorúakkal pedig a csapatbajnokságokra készülünk. Nem mellesleg decemberben rendezik a nem olimpiai súlycsoportok világbajnokságát, ahol Szabó László képvisel minket.
Megtudtuk, hogy bár a birkózás igen népszerű sportnak számít a gyerekek körében, mégse tudnak elköteleződni mellette.
– Minden évben kétszer tartunk nyílt napot, amikor az újpesti iskolákból érkeznek gyerekek, hogy kipróbáljak a sportágakat az egyleten belül. Legyen az ökölvívás, birkózás, torna, bármi. Ilyenkor játékos edzéseket tartunk nekik és mindig azt veszem észre, hogy élvezik a foglalkozásokat, de valamiért mégse akarnak edzésre jönni – árulta el  a szakosztályvezető, aki hozzátette, lehet , hogy azért, mert a birkózás nagyon nehéz sport, és kevés gyerekben van versenyszellem.

– Pedig szerencsére nálunk minden adott a megfelelő szakmai munkához, így felnőtt és utánpótlásszinten is mindennap van edzés. Sőt vannak sportiskolásaink is, akik kedden és csütörtökön edzhetnek kettőt. A gyerekek pedig heti négy edzésen vesznek részt.


Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.

 • Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Nyíregyházán, az evangélikus templomban emlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján. Több száz középiskolás diák, állami és egyházi vezetők, civil emberek gyűltek össze, hogy tisztelegjenek a kegyetlen ősz áldozatai előtt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.