2019. október 15., kedd
Teréz

Egyéb XXI.kerület

Sószoba lett az egykori bunkerből

Új játszóudvart kaptak a Bóbita óvoda gyermekei, ráadásnak pedig egy sószobát. Ez utóbbit abból a bunkerből alakították ki, melyet tavaly nyáron találtak a telken. Feltárásáig csak egy-két ember emlékezett arra, hogy a domb egy beton óvóhelyet takar, de a mostani kicsik – szerencsére – már csak gyógyulni és játszani járnak ide.

Tavaly júliusban, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda Bóbita tagóvodájának felújításakor egy betonbunkert találtak az udvaron. A helyiek emlékezete szerint ez 1942-ben épült, és amikor a 70-es években elkészült az óvoda, az óvóhelyet betakarták földdel, mondván, nincs már rá szükség. Az így kialakult kis dombot viszont szerették a gyerekek.


Bunkerből sószoba, játszóudvar átadása Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda Bóbita Tagóvodája Borbély Lénárd, Csepel polgármestere ( Fotó: Sáfár Tibor)

A kis faház rejti a bunkerből lett sószobát
( Fotó: Sáfár Tibor)

– 2010-ben új időszámítás kezdődött a csepeli óvodák életében – mondta Borbély Lénárd polgármester a sószoba ünnepélyes átadóján. – Az elmúlt években új óvodaszárnyat építettünk, az évtizedek alatt leromlott nevelési intézményeket közel egymilliárd forintból felújítottuk, modernizáltuk, de a játszóudvarokra, a zöldfelületek karbantartására, új, egyedi fajátékokra, automata öntözőrendszerek kiépítésére is jutott pénz. Tavaly ilyen felújítás kezdődött a Bóbita óvodában is, amikor az udvar tereprendezése közben egy II. világháborús bunkert találtunk. Egyszerűbb lett volna elbontani, de Csepelen már nagy hagyománya van annak, hogy a hátrányainkból előnyt kovácsoljunk. A betonbunkert sószobává alakítottuk, így a csepeli múlt e darabkája új köntösben már nem emberi életeket véd, hanem gyermekeink egészségét őrzi – fogalmazott Csepel polgármestere.

Az egykori óvóhelyből kialakított sószoba fölé előre gyártott, hőszigetelt faházat helyeztek. Hierholczné Faragó Tünde, az Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda vezetője és Troskáné Simoncsics Andrea, a Bóbita tagóvoda vezetője kifejtette, az intézmény egészségfejlesztő óvoda és sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozik, ezért nagyon jól jött nekik az egészség megóvását elősegítő sószoba, melynek kialakítását az önkormányzat finanszírozta.


Bunkerből sószoba, játszóudvar átadása Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda Bóbita Tagóvodája Borbély Lénárd, Csepel polgármestere ( Fotó: Sáfár Tibor)

Játék közben gyógyulnak a gyerekek 
( Fotó: Sáfár Tibor)

A 8-10 fős gyerekcsoportok két óvodapedagógus kíséretében 20-25 percet töltenek el a szobában, melynek falát és mennyezetét nagy sódarabok borítják, a földön pedig himalájai sóban „homokozhatnak” a gyerekek. A helyiséget elsősorban a bóbitások használhatják, de a közelben található Hétszínvirág és a Tátika gyerekei is ellátogathatnak ide hetente két-három alkalommal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.

 • Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Az aradi vértanúk emléke előtt tisztelegtek

  Nyíregyházán, az evangélikus templomban emlékeztek az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján. Több száz középiskolás diák, állami és egyházi vezetők, civil emberek gyűltek össze, hogy tisztelegjenek a kegyetlen ősz áldozatai előtt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.