EUR: 330,32 Ft
CHF: 300,43 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Életmód

Szex az óvodában

Nincs mese, nem lehet elég korán kezdeni gyermekeink szexuális felvilágosítását.

Miközben pár évtizeddel ezelőtt, még a 15-16 éves gyereknek sem nagyon beszéltek szüleik a szexről, addigra ma már elértük, hogy már az oviban jó elkezdeni a felvilágosítást, ha azt szeretnénk, hogy a jövő generációja egészségesen gondolkodjon a nemiségről.


Tudomásul kell vennünk, hogy a gyermekek serdülése jelentősen előrébb tolódott, emellett a felgyorsult világunk a gólyamese átértelmezését is megköveteli a szülőktől – mondta Prof. Dr. Ősapay György az MTA doktora, aki szerint már az óvodában el kellene kezdeni a szexuális ismeretek oktatását.

Ezt persze nagyon nehéz elfogadnia az idősebb és a középkorú generációnak, hiszen ők jóval később – tizenévesen – váltak éretté, ráadásul a mostaninál lényegesen prűdebb világban nőttek fel. Lássuk be, bármennyire is modernizálódott a világ, sokan még ma is tabunak tartják a szexről való kommunikációt, azt pedig még többen utasítják el, hogy a felvilágosításhoz pszichológus, szociálpedagógus és orvos bevonása is szükséges lehet.


A gyermekek serdülése jelentősen előrébb tolódott, az elmúlt 20 év alatt a lányok nemi  érése 3-4 évvel korábbra tevődött, a fiúké is csak alig 2 évvel marad el a lányoké mögött.  A nemi érés jelei, a mellnövekedés, a nemi szőrzet megjelenése lányoknál ma már 8-9 éves korban megjelenhet. Korai nemi érésről akkor beszélünk, ha a változások a lányok 8 éves kora előtt beindul, fiúknak 10 éves kor előtt.  A korai pubertás okát a hormonális rendszer módosulása okozza, a megnövekedett ösztrogénszint és androgén-termelődés.

Tudomásul kell vennünk tehát, hogy a  szülői, gondviselői és pedagógiai feladatunk a XXI. században megváltozott. A gyermekeinket nem csak hagyományos módon kell felkészítenünk az egészséges szexuális életre, ezáltal a későbbi családalapításra, hanem tisztában kell lennünk az aberrációk kiszűrésének a lehetőségeivel.

“A korai szexuális élet korai mesterséges fogamzásgátlással, esetleges abortuszokkal, valamint ping-pong fertőzésekkel jár. A szexuális perverziók elterjedése pedig olyan lelki kihatásokat produkálhat, amely veszélyezteti az egészséges szerelmi kapcsolatok kialakulását, de még a tüszőérést és a spermiumok termelődését is befolyásolhatja. Ennek indirekt következménye lehet a nem funkcionális meddőség, veszélyeztetett terhesség, a szüléssel kapcsolatos averziók , valamint a gyermekágyi depresszió” – mondta Prof. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. A szexuális potenciált, a megtermékenyítő és fogamzási képességet kedvezően befolyásoló  szerek hatása a pubertástól kezdődően kialakuló szexuális perverziók közvetett eredményeként gyakran elmarad és az impotencia, a meddőség kezelése komoly nehézségekbe ütközik – tette hozzá a professzor.

A szakértő állítja: a jelenség bagatellizálása nem oldja meg a problémát, újfajta szexuális felvilágosítást igényel a mai gyermek, kiskamasz, kamasz és posztkamasz populáció.

Erre világít rá egy 2009-ben készült UNESCO jelentés is, amiben azt javasolják, hogy már az ötévesek számára vezessék be a kötelező felvilágosítás-órákat.

Természetes, hogy nem mindenki ért ezzel egyet. Az ellenvéleményt képviselő szervezetek szerint nem szabad túl korán szembesíteni a gyerekeket a szexualitással.

Egyet azonban nem szabad elfelejteni. Miközben szakemberek érvelnek pro és kontra a szexoktatással kapcsolatban, addig az ovis gyerkőcök, nap mint nap látnak az utcán, vagy a tévében ezt meg azt, ezért ha elhangzik a kérdés, hogy „anyu, mit csinál a bácsi és a néni”, ne hazudjuk azt, hogy újra lélegeztetik egymást. Ugyanis egy valamiben biztos lehet minden szülő. A gyerekek mindent megbeszélnek egymás közt, csak az a nem mindegy, mennyi „butaság” marad meg a kis fejükben, amiről talán már csak későn tudják meg, hogy az bizony nem is igaz.

Kapcsolódó Cikkek