EUR: 331,72 Ft
CHF: 301,74 Ft
2019. október 15., kedd
Teréz

Belföld

Támadnak a darazsak!

Nincsenek igazi telek, nem pusztulnak el az idősebb darazsak, így számuk évről évre növekszik. És ha csökken az életterük, az emberéből próbálnak maguknak többet szerezni. Megszállják a házakat, soha nem volt még annyi munkája a darázsbefogónak, mint mostanában.

Átlagos reggelnek tűnt. A családapa zuhanyozni indult az emeleti fürdőszobába, tisztálkodás közben figyelt fel a különös zajra. Néhány pillanattal később átszakadt a mennyezet, és darazsak ezrei rontottak a kis helyiségbe. Mindez szeptember elején történt, és a Lokál Extrának Boros Tibor méhész-méhrajbefogó mesélte el, akit szakértőként hívtak ki a helyszínre, hogy segítsen elhárítani a bajt.


Házban több van

– Nem ritka eset az ilyen – állítja Tibor. – A darazsak száraz, meleg és rejtett helyet keresnek a fészekrakáshoz, nagyon kedvelik a házak szigetelésének anyagát, az üveggyapotot. Ha találnak egy kis rést a tető alatt, már be is költöznek. Ha pedig túlszaporodnak, és térre van szükségük, elkezdenek rágni. Amint a példa is mutatja, akár a tetőn is képesek átdolgozni magukat.


darazs

Annyiszor döf, ahányszor akar (a fotókat az ő engedélyével Boros Tibor közösségi oldaláról emeltük át)

A szakértő szavaiból kitűnik, a lakott terület ideális a darazsak számára, tehát sokkal több esély van arra, hogy a környezetünkben kerülünk szembe velük, mint hogy egy erdei kiránduláson történjék meg velünk.

De hogyan lehetséges az, hogy beköltöznek a házunkba, és nem vesszük észre őket?

boros2

A darazsak a tetőn is képesek átrágni magukat. Boros Tibor munka közben

– A fészekben élő darazsaknak csupán mintegy öt százaléka jár ki élelmet gyűjteni – magyarázta a szakértő. – A ház vagy lakás tulajdonosa tehát csak annyit lát, hogy néhány példány jön-megy az eresz alatt. A többi azonban élete végéig a fészekben él, és ha ott elszaporodnak, rengetegen lesznek.

Nem fagynak meg

Ha a fészekből előtörnek, gyakran támadnak is. A fészküket védik, mondta a szakértő, és a darazsak rendkívül agresszívak. Ráadásul – ellentétben az egyébként mostanában ugyancsak egyre támadó kedvűbb méhekkel – az ő fullánkjuk nem szakad le a szúrás után, így nem is pusztulnak el: a darázs annyiszor döf, ahányszor csak akar.

boros3

Idén már öt családot kellett sürgősen kiköltöztetni a katasztrófavédelem segítségével darázstámadás miatt

– Rendkívüli módon elszaporodtak a támadások – árulta el Boros Tibor. – Ebben az évben már öt olyan mentésben vettem részt, amelynek során a teljes családot sürgősen ki kellett költöztetni, a katasztrófavédelem segítségével. Én egyébként velük együtt dolgozom, legtöbbször tőlük kapom a címeket, és gyakorlatilag országos viszonylatban egyedül vagyok, mert ugyan méhbefogással a méhészek is foglalkoznak, de a darázshoz ők sem nyúlnak.

Vajon mi az oka annak, hogy a méhek és a darazsak egyre szaporodnak és mind gyakrabban támadnak?

Ne csapkodjunk!

Ha darázs kerülget bennünket, a szakértő szerint a legveszélyesebb csapkodni. A darázs ugyanis a légáramot érzékeli, arra támad. Fegyelmezett magatartással elkerülhető a baj.

– Az éghajlatváltozás az oka – vélekedett a Lokál Extrának Boros Tibor. – Normális éghajlati viszonyok mellett a hideg beálltával az idős darazsak elpusztulnak, kivéve a királynőt, amelynek fagyálló anyagot termel a szervezete. Tavasszal aztán ő rakja le és kelti ki a petéket. De manapság télen nincs igazán hideg, az idősebbek is megmaradnak, és egyre több helyre van szükségük.

Köztük is van védett

Semmiképpen ne kezdjünk egyéni akcióba, ha darázsfészekre lelünk a környezetünkben. Ne próbálkozzunk rovarirtóval, se más vegyszerrel, se égetéssel.

darazs2

Nincs igazi tél, ezért egyre gyorsabban szaporodnak

– Egyrészt mert veszélyes, valószínű, hogy csak felbőszíti őket az ember. A fészket egyben kell kiszedni – fejtette ki Boros Tibor. – Másfelől, bármilyen furcsa is, a méhek és a darazsak között is vannak védett fajok. A méheket mint méhész eleve nem pusztítom, hanem befogom és kaptárba telepítem. De a darazsakat sem irthatjuk csak úgy. Volt már olyan, akit bepereltem emiatt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: Magyarország legerősebb pártja a Fidesz

  Orbán Viktor: Magyarország legerősebb pártja a Fidesz

  A mai önkormányzati választáson bebizonyosodott, hogy továbbra is a Fidesz-KDNP a legerősebb pártszövetség Magyarországon – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap esti a kormánypárt eredményváróján.

 • Kormánypárti sikerek Budapesten

  Kormánypárti sikerek Budapesten

  A nyolcadik önkormányzati választáson a 23 fővárosi kerület közül tizennégyben ellenzéki, hétben kormánypárti  kettőben pedig a kormánypártok által támogatott független polgármesterjelölt nyert.

 • Holnaptól már nem lesz a Fidesz tagja Borkai Zsolt

  Holnaptól már nem lesz a Fidesz tagja Borkai Zsolt

  A külföldön tartózkodó Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kérésére Kövér László, a Fidesz választmányának elnöke és Kubatov Gábor alelnök budapesti konzultációra hívta Borkai Zsoltot, a botrányba keveredett, ám vasárnap újraválasztott győri polgármestert.