2019. október 15., kedd
Teréz

Életmód

Táncosnő a fényképezőgép mögött

Grünwald Krisztina táncosnő ( Fotó: Sáfár Tibor)

Krisztinának egyszerre két vágya vált valóra
( Fotó: Sáfár Tibor)

A törékeny táncosnő három gyermek édesanyja és számos kis tanítvány mestere, de másfél évente a nyakába veszi a világot, hogy teste-lelke újjászülessen a mesebeli tájakon.

Grünwald Krisztina végigfotózta Indiát és Balit. Kamerájával olyan pillanatokat is elkapott, amelyeket mások talán észre sem vesznek, ennek ellenére nem szereti, ha fotósnak hívják. Mint mondja, ő még csak ismerkedik a szakma fortélyaival.


– A negyvenedik születésnapomra kaptam a férjemtől egy indiai utat és egy fényképezőgépet. Ezzel két gyermekkori álmom vált valóra egyszerre – mesélte a Lokálnak Krisztina, aki a spicc-cipőt túrabakancsra cserélte, amikor jógaoktatójával és egy maroknyi kis csapattal elindult Indiába. – Végigjártuk a szakrális helyeket, Delhiből indultunk a Himalája felé. Az első helyszín Vrindavan volt, a leghíresebb hindu zarándokhely, több mint ötezer templommal. Itt egy hetet töltöttünk, majd elmentünk Rishikeshbe, a jóga központjába, de megnéztük azt a börtönt is, ahol Krisna született és természetesen bejártuk a Tádzs Mahalt és még jó néhány nevezetességet. A mesternőnkkel minden napot jógával és meditációval kezdtük. Persze közben folyamatosan a gép mögül kémleltem a lehetőséget, hogy olyan témát kattintsak le, amit más nem lát. Mivel nem ötcsillagos szállodában laktunk, hanem ashramban, ettől életszagú lett az egész utazás. A helyiek hétköznapjait közvetlen közelről éreztük és láthattuk.

Hajnalban

Hajnalban (Fotó: Grünwald Krisztina)

A táncosnőt elvarázsolta a szárik suhogása, megfürdött a Gangeszben is, de a nagy szegénység és bűz láttán megtanulta, hogy az elfogadás fontosabb, mint a szánalom érzése. A következő úti cél Bali volt, ahová Krisztina egy fotósworkshop tagjaként érkezett.


Esküvő

Esküvő  (Fotó: Grünwald Krisztina)

– Eifert János vezetésével indult útnak a fotóscsapat, egy festőművész szervezésével – magyarázta Krisztina. – Naponta négy-öt helyszínt látogattunk meg, miközben rengeteg képet készítettünk kizárólag számunkra szervezett,  autentikus ruhába öltözött, tradicionálisan sminkelt modellekről. Az egyik legnagyobb élmény az volt, hogy láthattunk egy tavi és egy tengeri templomot és megnézhettük Mario Blanko festő- és fotóművész „földi paradicsomát”, illetve múzeumát is, ahol a mi képeinkből is készült kiállítás. Csodálatos és ragályos volt a „Bali-smile”, amire én is hamar rákaptam. Jó érzés mosollyal ébredni és hálával lefeküdni.

Kapcsolódó Cikkek

  • Irány a Vértes és a Gerecse!

    Irány a Vértes és a Gerecse!

    Már nyolc kötettel büszkélkedhet a KidsOasis meseútikönyv-sorozata. Az Utazik a család könyveiben nyolc magyarországi tájegységről, régióról olvashatnak a gyerekek saját nyelvükön, közérthetően, viccesen, kedvesen.

  • Miért fontos a fogszabályozás?

    Miért fontos a fogszabályozás?

    A fogszabályozás célja nem kizárólag a fogak, a fogsor esztétikusabbá tétele, hanem a harapási rendellenességek megszüntetése is, ami a fogak és az állkapocs rendezetlen helyzete miatt is kialakulhat.