2019. október 15., kedd
Teréz

Külföld

Több mint ezer lengyel bíró tiltakozott

Több mint ezer lengyel bíró tiltakozott közös nyilatkozatában az igazságügy politikai befolyásolása ellen egy szombati rendkívüli gyűlés után Varsóban.

“A szabad lengyel jogrendszer eddigi története során még soha nem került sor ilyen drasztikus lépésekre a bíróságok különféle szintjein befolyásuk korlátozása érdekében” – szólt a kongresszus zárónyilatkozata.


A részt vevő bírák felszólították a kormányt és az államfőt, hogy tartsák tiszteletben az alkotmánybíróság döntéseit, és tartózkodjanak az alkotmánybírák politikailag motivált kinevezésétől. Az ítészek szerint a nyilvános párbeszéd érdekében a kormánynak ismertetnie kellene az igazságügy tervezett reformjára vonatkozó lépéseit is.

A 15 fős lengyel alkotmánybíróság belpolitikai csatározás helyszínévé vált az elmúlt hónapokban. A tavaly októberi lengyel parlamenti választások előtt a jobboldali Polgári Platform (PO) és koalíciós társa, a Lengyel Parasztpárt által vezetett szejm egy törvénymódosítással öt új bírót választott parlamenti ciklusa végén a testületbe. Azonban a választások nyomán abszolút többséghez jutott nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) ezt a lépést alkotmányellenesnek minősítette, és érvénytelenítette. Az új szejm 5 másik bírót választott, és Andrzej Duda lengyel elnök végül őket nevezte ki. Közben az alkotmánybíróság az előző kormány alatt megválasztott bírák közül háromnak a megválasztását alkotmányosnak ítélte.

Az Európai Unió a PiS-kabinet megalakulása óta többször vetette a lengyel kormány szemére, hogy veszélybe sodorja a jogrendszer függetlenségét.

Kapcsolódó Cikkek