2019. október 15., kedd
Teréz

Külföld

Törpe földönkívülit találtak Chilében?

Egyes spekulációk szerint az űrből jött a chilei törpe, azonban DNS vizsgálatok ezt egyértelműen megcáfolták. Az Atacama-sivatagban talált fura csontváz, ugyanis emberi maradvány.

A 2003-ban talált mindössze 15 centiméteres Ata nevű leletről kezdetben sokan azt gondolták, hogy egy koraszülött magzat vagy egy vetélés maradványa lehet, míg mások azt feltételezték, hogy egyszerű átverés az egész.


Fotó: YouTube

Fotó: YouTube

2012 őszén megröntgenezték a csontvázat, elvégeztek rajta egy CT vizsgálatot, valamint lehetőség nyílt genetikai jellegű mintavételre. Az eredmények azt mutatták, hogy a mellkas üregében tüdő és szív maradványai vannak, ami annak köszönhető, hogy az Atacama-sivatag száraz levegője kedvező hatással van a biológiai anyagok megmaradására. A genetikai vizsgálatok megállapították, hogy a csontváz emberi eredetű, ugyanakkor a DNS tesztek szerint 9 százalék nem egyezik az emberi genomokkal. Azonban nem árt figyelembe venni, hogy a csontváz mennyi időt töltött a sivatagban, a bomlás és szennyeződés előidézhet hasonló jelenséget.

Egy emberi magzat, egy újszülött és Ata röntgenképe (balról jobbra)

Egy emberi magzat, egy újszülött és Ata röntgenképe (balról jobbra)

A magzat-elmélet pedig már csak azért sem állja meg a helyét, mert Ata kifejlett fogakkal rendelkezett, és a csontozata egy 6-8 évesének felelnek meg. De hogy lehet egy hatéves gyerek mindössze arasznyi nagyságú?


Feltételezések szerint Ata durva törpeségben szenvedett, igaz az eddig ismert legkisebb ember is 54,6 centiméter, és nem 15. Vannak, akik úgy gondolják a korai öregedés (progéria) felelős a szokatlan méretért, ugyanakkor genetikailag nem találták jelét a betegségnek. Akadnak, akik azt feltételezik, hogy Ata halva született, majd pedig a rosszul sikerült a mumifikálás a csontok ilyesfajta torzulásához vezetett. Nincs tehát jelenleg egyértelmű magyarázat, azonban abban a szakértők egyetértenek, hogy emberről van szó, és nem földönkívüliről. A kutatások továbbra is folynak.

Kapcsolódó Cikkek