EUR: 332,13 Ft
CHF: 301,27 Ft
2019. október 15., kedd
Teréz

Egyéb IV.kerület

Tűzoltónak álltunk

Négy év elteltével Újpesten, az UTE Szilágyi úti sporttelepén mérte össze tudását az ország legjobb kétszáz hivatásos tűzoltója, a 19 megye és a főváros tűzoltóinak válogatott csapatai négy versenyszámban küzdöttek meg egymással. A Lokál Extra szerkesztője is beállt közéjük, és teljesítette a 400 méteres akadálypályát.

Nagyszerű hangulat, móka és kacagás. Ez jellemezte az újpesti atlétikapályán megrendezett országos tűzoltósportversenyt, pedig tudjuk, mindez azért van, hogy a tűzoltók mindig, minden helyzetben a maximumot nyújtsák.
Az országos verseny célja a mindennapi stresszhelyzet feloldása és a csapatépítés. Na meg a dicsőség és az, hogy a legjobbak az egész országot képviselhessék a tűzoltók világbajnokságán.
– Elődeinknek köszönhetően ez már a tizenharmadik országos verseny, amelyen a csapatépítés mellett a sport is kiemelt szerepet kap. Ez nem csoda, hiszen a gyakorlati képzettség nagyon fontos a tűzoltók mindennapi életében – mondta a Lokál Extrának Bérzi László tűzoltó tábornok, aki hozzátette, bár a versenyt elméletben kétévente rendezik meg, legutóbb négy évvel ezelőtt tartották.
– Ennek leginkább anyagi okai vannak, hiszen egy felmenő rendszerű versenyről van szó, azaz előbb minden megye megrendezi a saját megmérettetéseit, a legjobbak pedig részt vehetnek az országos viadalon. Nagyon fontos hozzátenni, hogy négyévente rendeznek nemzetközi versenyt, így a mostani országos viadalon kiválasztunk egy „magyar válogatottat”.


Gróf Széchenyi Ödön XIII. Országos Tűzoltósport-verseny, tűzoltás, tűzoltók (Fotó: Máté Krisztián)

A szivattyú tömlőjét több elemből kell összeszerelni (Fotó: Máté Krisztián)

 

A tábornok a Lokál Extrának elmondta, a tűzoltók négy versenyszámban mérhetik össze tudásukat.
– A horoglétramászás lényege, hogy egy olyan létrával kell feljutni a negyedikre, amellyel csak egy emeletet lehet haladni egyszerre, és azt onnan lehet beakasztani a következő emelet ablakpárkányába. A százméteres pályán előbb egy palánkon kell átugrani, majd a vizestömlőket felkapva, egy gerendán átfutva kell azokat összeszerelni. A négyszer százméteres váltóban az első csapattagnak egy létrával kell futnia, fel kell másznia egy ház tetejére, majd azon végig kell szaladnia. A második csapattagnak a palánkugrás, a harmadiknak pedig a gerendán való tömlőszerelés a feladata, míg a negyedik bemutatja, hogyan kell szakszerűen és gyorsan eloltani a tűzet. A negyedik versenyszám pedig a szívómotor összeszerelése, aminek a végén a vízsugárral kell „célba lőni”.

A versenyen mindenki jókedvűen vett részt, ám amikor szerkesztőnk beöltözött tűzoltónak, és teljesítette a négyszer százméteres váltót, rá kellett jönnie, hogy ennek bizony a fele sem tréfa. Mint ahogy annak sem, amit a tűzoltók nap mint nap tesznek értünk.


Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át

  Újabb játszóteret adtak át Pécsett, ahol az egészséges és a fogyatékkal élő gyerekek együtt is tudnak játszani. A Béke parkban kialakított többállomásos, hintával, körfogóval, mászókákkal és csúszdával ellátott játszótér létesítését a Szerencsejáték Zrt.

 • Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Csökken a zaj, életbe lép a büntetés

  Október elsejétől érvényesíti díjszabályzatában az éjjeli repülési műveletek visszaszorítását célzó díjtételt a fővárosi repülőtér üzemeltetője.

 • Mi lesz a kultúrával?

  Mi lesz a kultúrával?

  Botka László ebben az időpontban és helyszínen fogja megtartani kampányzáró rendezvényét, ezért marad el a Chili Weekend.

 • A szépkorúakat köszöntötték

  A szépkorúakat köszöntötték

  Az ENSZ közgyűlése 1991-ben nyilvánította október 1-jét az idősek világnapjává. Ez a nap is emlékeztet, hogy figyeljünk az idősek problémáira, segítsük őket a mindennapokban, és köszönetet mondjunk mindazért, mit tőlük kapunk.